Vidljivi ostaci nadrgobnih spomenika

Poslije ploče sa natpisom Hadžidanušine džamije, nova otkrića zbog kojih su obustavljeni radovi na izgradnji fontane

6380 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Jadranka Ćetković
Foto: Jadranka Ćetković

Nakon što je prije dva dana na gradskom trgu u Bijelom Polju pronađena ploča sa natpisom koja je pripadala Hadžidanušinoj džamiji, u iskopu na mjestu dinamičke fontane su vidljivi ostaci nadgrobnih spomenika.

To se između ostalog navodi u rješenju Uprave za zaštitu kulturnih dobara koja je donijela rješenje u obustavi radova.

U rješenju se navodi da je Uprava za zaštitu kulturnih dobara po obavještenju od JU Muzej, Medžisa Islamske zajednice i izvođača radova firme “Indel Inženjering” , vezano za slučajni pronalazak arheološkog karaktera u vidu kamenih ploča sa natpisom, te potencijalnih ostataka nadgrobnih spomenika, na gradskom trgu donijela rješenje o privremenoj obustavi radova.

Bijelo Polje radovi
foto: Jadranka Ćetković

U rješenju se navodi da je ploča dimenzija 60x68 centimetara pronađena na poziciji iskopa na desnom dijelu planirane fontane.

“Uvidom u stanje na terenu te komunikacijom sa predstavnicima nadležnih ustanova konstatovano je da je nađena ploča deponovana u prostorije JU Muzej Bijelo Polje, dok su u iskopu vidljivi ostaci nadgrobnih spomenika”, navodi se u rješenje Uprave za zaštitu kulturnih dobara.

Bijelo Polje radovi
foto: Jadranka Ćetković

Iz Uprave navode da je uvidom u dokumentaciju konstatovano da je 2017. godine na predmetnom prostoru vršena zaštitna arheološka istraživanja, čiji zaključak je bio da se od Ulice 3. januara do Spomenika palim borcima sreza bjelopoljskog, može pretpostaviti pružanje islamskog groblja, formiranog uz džamiju koja je srušena tokom Drugog svjetskog rata.

Bonus video: