Performans ispred Cerova u Budvi: "Za Đurovića, Sveti Stefan je na prodaju"

“Poštujemo javne institucije ali sinoćnja izjava ministra g. Đurovića je negiranje i nipodaštavanje svega onog o čemu naša grupa priča zadnjih godina - da nacionalno blago nije na prodaju, da tržište ima svoje granice, da ne možemo prodavati istoriju i našu kulturnu baštinu. Sveti Stefan je nacionalni simbol Crne Gore, to je naša istorija, i tu ne smije biti ni pomisli o njegovoj prodaji, čak ni 1 posto"

8825 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

“Istorija nije na prodaju”, “Stop prodaji Svetog Stefana”, “ Prodajte vi vaše kuće, Sveti Stefan ne dirajte”, “ Ponižavanje Paštrovića se nastavlja”, “Sveti Stefan nije bitcoin”, “Zaustavite prodaju akcija”, pisalo je na transparentima koje su nosili predstavnici Inicijative za vraćanje Svetog Stefana u državno vlasništvo.

Oni su u 18 časova održali performans ispred prodavnice “Cerovo ” u znak protesta zbog sinoćnjeg gostovanja ministra turizma Gorana Đurovića i njegovih izjava u emisiji “ Načisto”.

Đurović je vlasnik kompanije Cerovo.

“Poštujemo javne institucije ali sinoćnja izjava ministra g. Đurovića je negiranje i nipodaštavanje svega onog o čemu naša grupa priča zadnjih godina - da nacionalno blago nije na prodaju, da tržište ima svoje granice, da ne možemo prodavati istoriju i našu kulturnu baštinu. Sveti Stefan je nacionalni simbol Crne Gore, to je naša istorija, i tu ne smije biti ni pomisli o njegovoj prodaji, čak ni 1 posto. G. Đurović je sinoć svojom izjavom i pogazio osnovne principe partija Zelenih koje su, uopšte gledano, lijeve profilacije i, između ostalog, zalažu se za očuvanje vrijednih nacionalnih resursa, bez obzira na poslovnu produktivnost. Dakle i zeleni u Evropi kažu da nije sve na prodaju i da mora postojati mjera u svemu", poručuju iz Inicijative.

Od predsjednika Vlade Dritana Abazovića očekuju da se on i Vlada Crne Gore javno ograde od izjave ministra Đurovića, jer će u protivnom taj njegov stav smatrati za zvaničan stav vlade.

"Ukoliko g. Đurović i dalje nastavi sa propovijedanjem o tome da Sveti Stefan treba prodati ukoliko ne bude profitabilan, mi ćemo biti prinuđeni da o ovim stavovima ministra obavijestimo sve zelene partije u Evropi. Jedno je tržište, a drugo je nacionalno blago. Nigdje u svijetu ono što je nacionalno blago se ne prodaje pa čak i u slučaju da bi to maksimizovalo njegovu poslovnu efikasnost”, naveli su predstavnici na performansu.

Kako su dodali, to se ne dešava čak ni u onim ekonomski najliberalnijim zemljama (SAD, Engleska), koje su prve osmislile ideju slobodnog tržišta, jer oni znaju dobro da čuvaju svoja nacionalna blaga i znaju dobro gdje su granice tržišta.

“Vjerujemo da je g. Đurović uspješan poslovan čovjek i poštujemo njegovu kompaniju. Međutim, tražimo da i on, budući da je sada javni službenik u službi naroda, poštuje nas mještane ovdje koji se borimo da očuvamo Sveti Stefan koji se nalazi na svim turističkim brošurama o Crnoj Gori na glavnom mjestu", poručuju iz Inicijative.

Ukoliko Vlada Crne Gore, kako su saopštili, smatra da Sveti Stefan treba da bude dalje privatizovan, "onda tražimo da Sveti Stefan bude skinut sa svih turističkih brošura Crne Gore, da se ne bi dalje obmanjivali strani turisti."

"Kao što je primjetio nedavno jedan ugledni advokat u privatnoj komunikaciji, "Sveti Stefan je eksteritorija".Shodno tome, Sveti Stefan ne pripada Crnoj Gori po sadašnjem stanju stvari. Međutim, ministar mora znati da se Vlada Crne Gore neće pitati o daljoj privatizaciji Svetog Stefana, jer u Ustavu Crne Gore piše da je nosilac suverenosti građanin. Dakle, građanin se pita i građani će odlučivati o sudbini Svetog Stefana, u prvom redu građani mještani koji žive na teritoriji MZ Sveti Stefan, od kojih je ovaj grad-hotel nasilno otuđen. Osim što je njihovo istorijsko blago rasprodato, mještani su stavljeni u neku vrstu geta ili aparthejda i zabranjeno im je da kroče na Sveti Stefan", kazali su iz Inicijative.

Kako dalje navode, ideja da je sve na prodaju zarad poslovne efikasnosti je karakteristična za tranziciona i post-tranziciona društva i usled nedostatka vladavine prava u takvim društvima dolazi do nekontrolisane ljudske pohlepe koja dalje vodi sveopštoj grabeži čak i državnih resuraa.

"Crna Gora, budući mala, je otišla korak najdalje u svemu tome. Ona je čak i svoj nacionalni simbol Sveti Stefan privatizovala i sada očigledno razmatra i mogućnost potpunog otuđenja zarad "profitabilnosti". U drugim tranzicionim društvima ovako daleko se nije doguralo, tako da smo mi jedinstveni slučaj. Dok su se drugi u nekom momentu osvijestili i počeli da čuvaju svoja nacionalna blaga, mi smo nastavili još tvrđe i jače. Ipak, planeri iz Vlade moraju znati da je Sveti Stefan bio najprofitabilniji upravo tada kada je bio 100% državni i kada su ga vodili mještani, kada je i dobio najprestižnije međunarodno priznanje "Zlatnu jabuku". Na kraju ministru Đuroviću želimo uspješno poslovanje njegove privatne firme i molimo ga da više ne pominje Sveti Stefan u kontekstu prodaje, jer Sveti Stefan nije obična kompanija, to je nacionalno blago koje ne podleže zakonima tržišta već zakonima vječne pravde i morala”, zaključili su predstavnici Inicijative.

Bonus video: