Opština se upisala na Marovićevu đedovinu

Đedovinu Marovića lokalna vlast preuzela je početkom aprila po upola manjoj procijenjoj cijeni od procijenjene na ročištu održanom početkom aprila, nakon niza odlaganja

13705 pregleda 9 komentar(a)
Tužio Opštinu Budva: Marović (arhiva), Foto: Boris Pejovic
Tužio Opštinu Budva: Marović (arhiva), Foto: Boris Pejovic

Kotorski katastar donio je rješenje kojim je uknjižio Opštinu Budva na tri parcele u Krimovici, doskorašnje vlasništvo Svetozara Marovića, a koje je rodni grad odbjeglog šefa budvanske kriminalne grupe preuzeo kako bi naplatio barem dio milionske štete krimi grupe.

Kako piše u dokumentu u koji su Vijesti imale uvid, Opština se upisala kao vlasnik četvrtine livade od 1.274 kvadrata, četvrtine pašnjaka od 615 kvadrata i četvrtine šume od 2.190 kvadrata u grbaljskom selu Krimovice.

Đedovinu Marovića lokalna vlast preuzela je početkom aprila po upola manjoj procijenjoj cijeni od procijenjene na ročištu održanom početkom aprila, nakon niza odlaganja.

Kako nije bilo zainteresovanih za kupovinu, Opština je ponudila ukupno 65.322 eura za dvije parcele na Jazu i tri u Krimovici, a koje je Marović ponudio kao garanciju da će izmiriti 1,09 miliona eura imovinske koristi koju je stekla njegova OKG.

Dok je kotorski katastar donio rješenje da se parcele u Krimovici uknjiže, što je u katastarskoj evidenciji već urađeno i Opština se vodi kao vlasnik četvrtine imovine, dotle parcele na Jazu od 1.013 i 589 kvadrata gdje je Marović upisan kao suvlasnik, još nijesu preknjižene na Opštinu Budva. Za Jaz je nadležan budvanski katastar.

Opština Budva bila je primorana da preuzme parcele na drugom ročištu, kako ne bi došla u situciju da se na trećem ročištu cjelokupni dug namiri prodajom ovih parcela.

Sekretarijat za zaštitu imovine Opštine Budva planira da utuži Marovića, jer nakon što je prodata kompletna imovina koju je ponudio kao garanciju, naplaćena je svega trećina od milionske obaveze.

Takođe, Sekretarijat za zaštitu imovine Opštine Budva podnio je prigovor predsjednici Tužilačkog savjeta, v.d. vrhovne državne tužiteljke Maji Jovanović da se ispita rad, prije svega Specijalnog državnog tužilaštva u sklapanju sporazuma o priznanju krivice sa šefom i čalnovima budvanske OKG.

Od Tužilačkog savjeta prije svega zahtijeva se da pročešlja rad tužilaštva na čijem je čelu bio Milivoje Katnić zbog sumnje da su procjene imovine koje su članovi Marovićeve krimi grupe ponudili kao garancju da će Budvi vratiti milionske sume koje su pokrali - višestruko manje.

Marović je zaključio sporazum o priznanju krivice pred Specijalnim državnim tužilaštvom kojim je tada rukovodio Milivoje Katnić i obavezao se da će nadoknaditi 1.096.481 euro na ime imovinske koristi koju je stekla organizovana grupa kojom je rukovodio.

Nakon što je prodata kompletna imovina koju je ponudio kao garanciju, a koju je SDT procijenio da joj je vrijednost 1,09 miliona eura, inkasirano je svega 300 hiljada, dok je 800 hiljada eura ostalo.

Naime, 10. oktobar 2017. bio je krajnji rok, na koji se prilikom izricanja presude u podgoričkom Višem sudu, a nakon postizanja sporazuma sa SDT, Marović obavezao da će nadoknaditi 1,09 miliona eura.

Od te svote prodajom imovine, Opština je naplatila oko 80.000 eura, a prethodno je po istom principu po upola manjoj cijeni preuzela hektar zemlje u Mrčevom polju za 225.000 eura od sina Miloša Marovića, koji je tom zemljom garantovao da će mu otac izmiriti milionsku svotu.

Na taj način preostalo je da Opština naplati još 800.000 eura. Jedino što je Opštini preostalo da se sada naplaćuje je blokada penzije starijeg Marovića, od čega mjesečno “uzimaju” 239 eura.

Po svemu sudeći, Opština će i tu ostati “kratkih rukava”, jer je Maroviće prije nekoliko mjeseci utužio Opštinu Budva osporavajući rješenje javnog izvršitelja prema kome mu se od penzije uzima 239 eura, ali i prodaje nekretnine koje nije prilikom zaključenja sporazuma o priznanju krivice sa SDT naveo kao garanciju.

Marović je uhapšen u decembru 2015. godine, da bi u maju sljedeće bio pušten iz spuškog zatvora nakon što je priznao krivicu i zaključio sporazum koji je verifikovao Viši sud.

Domogao se Beograda, od kada mu se “gubi svaki trag”, jer srbijanske državne institucije navodno ne mogu da pronađu Marovića, za kim je Crna Gora raspisala potjernicu.

Vlada je više puta tražila izručenje Marovića

Glavna kazna, kojom je stariji Marović osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od tri godine i devet mjeseci, apsolutno zastarijeva 10. oktobra 2026.

Bonus video: