„Pomorski saobraćaj” bez licence radi na „Luštici Bay”

Kompanija za prevoz putnika na jedinoj trajektnoj liniji Kamenari-Lepetani bez licence izvodi građevinske radove u zalivu Trašte

20058 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Siniša Luković
Foto: Siniša Luković

Kompanija “Pomorski saobraćaj”, koja nekoliko mjeseci obavlja poslove podizvođača na izgradnji nove i dogradnji postojeće obalne infrastrukture - marine, pristaništa i lukobrana u zalivu Trašte, nema licencu za izvođenje građevinskih radova.

Ta informacija je potvrđena zvanično “Vijestima” u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma kojim rukovodi ministarka Ana Novaković Đurović.

”Vijesti” su tražile komentar od “Pomorskog saobraćaja” u vezi sa informacijom iz resora Novaković Đurović, ali je ta kompanija odgovorila uz niz kvalifikacija na račun i medija i novinara. Iz kompanije su insistirali da se njihov stav prenese u cjelosti, uključujući i kvalifikacije, ističući da u suprotnom povlače odgovore.

Ministarstvo urbanizma ništa ne preduzima da spriječi nelegalno ponašanje kompanije “Pomorski saobraćaj” na jednom od najvećih aktivnih gradilišta u državi, preko milijardu eura vrijednom novom turističkom gradu Luštica Bay u Krtolima kod Tivta.

Primarna djelatnost ove kompanije je brodski prevoz putnika i vozila trajektima na jedinoj takvoj redovnoj trajektnoj liniji u državi Lepetane-Kamenari, a kao podizvođač na građevinskim objektima čiji je investitor kompanija Luštica Development njegovi trajekti “Perast” i “Igalo” mjesecima neometano od strane nadležnih inspekcija izvode građevinske radove u Traštama. Ti brodovi transportuju materijal i vozila do lokacija na kojima se izvode radovi ili taj materijal direktno sa broda prosipaju u more. Drugim riječima, služe kao platforme za razne građevinske radne mašine, poput dizalica koje manipulišu građevinskim elemantima od betona i kamena kojima se dograđuje lukobran i operativna obala marine u turističkom rizortu Luštica Bay.

”Uvidom u službenu evidenciju utvrđeno je da Ministarstvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma kompaniji “Pomorski saobraćaj” nije izdalo licence propisane Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata”, rečeno je “Vijestima”.

Taj odgovor dobili smo od Direktorata za licenciranje i inspekcijski nadzor MEPU kojim rukovodi Ljubiša Konatar, pod čijom je ingerencijom rad građevinske inspekcije koja bi trebalo da spriječi nelegalno izvođenje građevinskih radova od strane nelicenciranih izvođača. Ovaj Direktorat ni nakon ponovljenog traženja nije odgovorio na pitanja “Vijesti” što je konkretno inspekcija do sada preduzela u vezi kontrole višemjesečnog radnog angažovanja kompanije “Pomorski saobraćaj” kao podizvođača na izvođenju građevinskih radova na izgradnji marine u zalivu Trašte, kao i koji su nalazi tih inspkecijskih kontrola i koje su mjere izrečene prekršiocu zakona.

Suvlasnik i izvršni direktor “Pomorskog saobraćaja” Dejan Ban proteklih je mjeseci prvo javno tvrdio da navodi medija da brodovi te kompanije koji su zvanično registrovani kao ro-ro putnički, a ne hidrograđevinski brodovi, obavljaju hidrograđevinske radove u zalivu Trašte nisu istiniti, da bi potom priznao da su plovila kompanije tamo angažovana, ali da navodno ne rade ništa mimo onoga za što je ta kompanija registrovana kod Privrednog suda.

Na početku negirao navode medija da kompanija izvodi građevinske radove: Dejan Ban
Na početku negirao navode medija da kompanija izvodi građevinske radove: Dejan Banfoto: TV Vijesti

Međutim, ispostavilo se (što je potvrdilo Ministarstvo urbanizma) da “Pomorski saobraćaj” ne posjeduje licencu za izvođača građevinskih radova. Da bi legalno obavljala poslove koje njeni brodovi mjesecima rade u Traštama ova kompanija mora da ima licencu shodno članovima 121, 122 i 123, a u vezi sa članovima 135 i 136 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Zakon propisuje da “građenje objekata, odnosno izvođenja pojedinih radova na građenju objekta i vršenje stručnog nadzora može da obavlja privredno društvo, pravno lice, odnosno preduzetnik koje ispunjava uslove utvrđene ovim zakonom” – da ima najmanje jednog stalno zaposlenog ovlašćenog građevinskog inženjera sa trogodišnjim iskustvom i sa položenim stručnim ispitom i licencom Inženjerske komore (što “Pomorski saobracaj” nema), te da ispunjenost ovog i drugih uslova koje zakon traži, utvrđuje Ministarstvo urbanizma tako što kompaniji izdaje licencu za rad kao izvođača građevinskih radova.

Šta je preduzela Uprava pomorske sigurnosti

”Vijesti” čekaju odgovore Inspekcije sigurnosti plovidbe i tehničkog inspektorata Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore na pitanja što su ti nadležni državni organi preduzeli u vezi nelegalnog angažovanja trajekata “Pomorskog saobraćaja” i privremenog mijenjanja namjene tih putničkih brodova u hidrograđevinska plovila za izvođenje radova u Traštama. Sve to u smislu kršenja odredbi članova 48 i 56 Zakona o sigurnosti pomorske plovidbe.

Bonus video: