Stečajnima daju još jednu šansu

Ministarstvo pravde nakon žalbi odlučilo da organizuje novu provjeru znanja

3718 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ministarstvo pravde objavilo je juče obavještenje o organizovanju novog ispitnog roka za polaganje ispita provjere znanja stečajnog upravnika, za one koji se nijesu pojavili na prošlom testiranju ili nijesu položili ispit znanja za rad u stečajnim predmetima.

”Obavještavaju se stečajni upravnici, koji su shodno članu 208c Zakona o stečaju, podnijeli prijavu ovom Ministarstvu za polaganje ispita provjere znanja stečajnog upravnika, a nijesu pristupili polaganju ili nijesu zadovoljili na ispitu, da u roku od 10 dana mogu podnijeti prijavu za polaganje ispita provjere znanja stečajnog upravnika u novom ispitnom roku, koji će se održati u junu”, navodi se u obavještenju.

Najavu da Ministarstvo pravde ponovo organizuje testiranje komentarisao je bivši ministar ekonomije Jakov Milatović.

”Organizovanje ponovne provjere znanja za stečajne upravnike, koji nijesu položili jednom organizovanu provjeru znanja je obesmišljavanje borbe protiv neznanja i korupcije među stečajnim upravnicima i u suprotnosti je od zalaganja za vladavinu prava”, napisao je Milatović na Tviteru.

Bivši generalni direktor Ministarstva pravde za krivično i građansko zakonodavstvo Božidar Čarmak je nakon organizovanja dvije ture polaganja za stečajne upravnike spremio rješenja za brisanje iz registra onih koji se nijesu pojavili na zakazana testiranja ili nijesu položili ali je nakon promjene Vlade, novo rukovodstvo Ministarstva odbilo da potpiše.

Nakon brojnih žalbi i pritužbi, Ministarstvo pravde je odlučilo da napravi reviziju postupka testiranja provjere znanja stečajnih upravnika ali i da zakažu novu provjeru znanja.

Na prošlom testiranju mnogi stečajni upravnici, koji su godinama dužili velike predmete, odbili su da se pojave - Žarko Ostojić, Mladen Marković, Željko Vidaković, Branislav Radičević, ali i nedavno uhapšeni Saša Zejak i Ranko Radinović, koji se sumnjiče da su bili u organizovanoj grupi osumnjičenog predsjednika Privrednog suda Blaža Jovanića.

Bonus video: