ASK: Nadležnost nam je kontrola akata

Iz Agencije za sprečavanje korupcije reagovali na tekst “Kriminal prolazi, dok propise češljaju”

4472 pregleda 4 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Na tekst “Kriminal prolazi, dok propise češljaju”, objavljen u jučerašnjem izdanju “Vijesti”, reagovala je Agencija za sprečavanje korupcije (ASK).

Povezani članci

03. Jun 2022.

Kriminal prolazi, dok propise češljaju

Reagovanje prenosimo u cjelosti:

”Populistička priča ne priliči nekom ko obavlja odgovornu i važnu državnu funkciju. Više od toga zabrinjava činjenica da zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Crne Gore ne umije da razazna koje su nadležnosti Agencije za sprečavanje korupcije, a koje tužilaštva.

Kako je zaštitnica bila učesnica u stečajnim postupcima, zastupajući interese države, ukoliko je bila u saznanju da je bilo ko izvršio neko krivično djelo, bila je dužna da to i prijavi nadležnom tužilaštvu. Kao preventivno antikorupcijsko tijelo, Agencija niti je mogla, niti bila dužna da zna sadržinu stečajnih postupaka.

Svoje Mišljenje na Pravilnik o programu i načinu polaganja ispita provjere znanja stečajnog upravnika Agencija nije zasnovala na personalnim rješenjima Komisije za polaganje ispita provjere znanja stečajnog upravnika, niti će se ikada baviti takvim pitanjima. U našu nadležnost spada utvrđivanje da li zakoni i podzakonski akti ispunjavaju međunarodne standarde u prevenciji korupcije, sadržane u Konvenciji Ujedinjenih nacija protiv korupcije. A Pravilnik ih ne ispunjava.

Agencija je na osnovu podataka koje je prikupio Odsjek za postupanje po prijavama zviždača i zaštitu zviždača po službenoj dužnosti pokrenula postupak. Analizirajući Pravilnik, ustanovili smo nedostatak kriterijuma za izbor članova Komisije, koji ostavlja prostor za moguće zloupotrebe. Pored toga, neobjavljivanje rješenja o obrazovanju Komisije upućuje na netransparentnost cijelog postupka, a transparentnost je među osnovnim postulatima rada javne uprave i načela dobrog upravljanja.

Protiv korupcije se nikako ne može boriti donošenjem akata koji sadrže visoke koruptivne rizike. Toga moramo biti svjesni svi kojima je u opisu posla zaštita javnog interesa i vladavina prava, a među njima su kako Agencija, tako i zaštitnica imovinsko-pravnih interesa”, zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: