Đurović: Zakonska rješenja će ići u pravcu unaprjeđenja životne sredine

Samo na taj način se mogu stvarati pretpostavke da se naša država na svjetskom tržištu pozicionira kao prepoznatljiva, jedinstvena i vrijedna destinacija, kazala je predsjednica parlamenta

2126 pregleda 1 komentar(a)
Đurović, Foto: Boris Pejović
Đurović, Foto: Boris Pejović

Skupština će, na temelju činjenice da je Crna Gora ekološka država, donositi zakonska rješenja koja će ići u pravcu unaprjeđenja životne sredine, jer se samo na taj način mogu stvarati pretpostavke da se naša država na svjetskom tržištu pozicionira kao prepoznatljiva, jedinstvena i vrijedna destinacija, kazala je predsjednica parlamenta Danijela Đurović, povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine.

„Širom svijeta 5. juna se obilježava Svjetski dan zaštite životne sredine. Crna Gora je 20. septembra 1991. proglašena prvom ekološkom državom u svijetu, pa je zaštita životne sredine jedan od njenih prioriteta. Mjere koje se tiču unapređenja životne sredine zauzimaju značajno mjesto u svim strateškim dokumentima u kojima su definisani prioriteti i pravci razvoja Crne Gore, dok je posvećenost naše zemlje zaštiti životne sredine i razvoju utemeljenom na principima održivosti, prepoznata i u Ustavu, kao najvišem pravnom aktu države", saopštila je Đurović.

Zaštita životne sredine, kako je kazala, predstavlja jedan od najznačajnijih i najkompleksnijih izazova sa kojima se suočava čitav svijet, pa i Crna Gora. Klimatske promjene, emisije štetnih gasova, odlaganje otpada, očuvanje biodiverziteta i ostala važna pitanja u toj oblasti utiču na sve segmente društva i zahtijevaju ozbiljan pristup svih donosilaca odluka, ističe ona.

"Bogatstvo flore i faune je prepoznatljiva karakteristika Crne Gore, pa u tom smislu treba podsjetiti da Crna Gora ima skoro 13 odsto teritorije pod nacionalnom zaštitom i prepoznata je kao područje u ovom dijelu regiona i Evrope koje obiluje raznovrsnošću biodiverziteta (preko 3.200 biljnih vrsta nalazi se na teritoriji Crne Gore, 60 odsto teritorije države je pokriveno kvalitetnom šumom, a od 526 ptičjih vrsta u Evropi 347 čini našu ornitofaunu, itd)", dodaje Đurović.

Da bi naše životno okruženje bilo dodatno očuvano, naglašava, neophodna je sinhronizovana aktivnost svih društvenih aktera u pravcu bržeg i ravnomjernijeg ekonomskog i društvenog razvoja koji će biti u skladu sa ekološkim principima. Takođe, promovisanje i ostvarivanje koncepta očuvanja životne sredine podrazumijeva kontinuiran međusobni dijalog svih zainteresovanih strana, kako bi se obezbijedili adekvatni rezultati od kojih će korist imati cijelo društvo, kazala je šefica parlamenta.

Na osnovu ovih činjenica, a u kontekstu sve intenzivnijeg procesa evropskih integracija koji je Crna Gora izabrala kao svoj strateški put, ističe Đurović, potrebno je predano raditi na preuzimanju i implementaciji zahtjevnih evropskih standarda usmjerenih na obezbjeđivanje efikasne zaštite životne sredine.

"Pandemija korona virusa, rat na tlu Evrope i velika ekonomska kriza, nažalost, još uvijek traju i sprječavaju donosioce odluka da se ozbiljnije posvete pitanjima ekologije. Ovi događaji predstavljaju veliku opomenu da treba spašavati našu životnu sredinu dok još nije kasno jer je briga za njenu dobrobit, zapravo, briga za čovjeka, za zdravlje svih nas i budućih generacija".

"Skupština Crne Gore će jako voditi računa o činjenici da je Crna Gora ekološka država i na temelju toga donositi zakonska rješenja koja će ići u pravcu unapređenja naše životne sredine. Samo na taj način mogu se stvarati pretpostavke da se na svjetskom tržištu Crna Gora pozicionira kao prepoznatljiva, jedinstvena i vrijedna destinacija", saopštila je Đurović.

U tom smislu, dodaje, veoma ohrabruje činjenica da premijer Crne Gore dolazi iz zelene partije, pa se s pravom može očekivati dobra saradnja Skupštine i Vlade u svim pitanjima od značaja za životnu sredinu.

"Naša prelijepa zemlja zaslužuje da joj posvetimo punu pažnju i da je našim potomcima ostavimo u mnogo boljem stanju nego što smo je zatekli", zaključila je predsjednica Skupštine.

Bonus video: