Jačanje kulturne saradnje između Nikšića i Čačka

Upravo je to i cilj potpisanog sporazuma – da kulturne institucije dva grada otvore svoja vrata za stvaraoce i kulturne poslenike i pokažu da kultura oplemenjuje, obogaćuje i ujedinjuje ljude

1875 pregleda 2 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: Privatna arhiva
Sa sastanka, Foto: Privatna arhiva

Kakva bi to bila kultura koja ne bi otvarala, svima dala prostore i ako ne bi povezivala ljude, kazao je direktor Nikšićkog pozorišta Radinko Krulanović prilikom potpisivanja sporazuma o saradnji između Nikšićkog pozorišta i JU „Zahumlje“, sa jedne strane, i Doma kulture Čačak, sa druge.

Upravo je to i cilj potpisanog sporazuma – da kulturne institucije dva grada otvore svoja vrata za stvaraoce i kulturne poslenike i pokažu da kultura oplemenjuje, obogaćuje i ujedinjuje ljude.

„Za kulturu ne treba da postoje granice, ne treba da bude prepreka, nego treba da se dijeli da bi je imalo što više da bi je umnožavali. Bavimo se s vim vrstama umjetnosti. Imamo književni program, likovni, kulturno–obrazovni, filmski, pozorišni, muzički, imamo baletsku školu... Sve ono što čini kulturni život jednog grada nalazi se pod našim krovom. Sve to možemo da dovedemo ovdje i pokažemo našim prijateljima u Nikšiću“, kazao je Radisav Luković, direktor Doma kulture Čačak, ustanove koja je prošle godine obiljažila pet decenija uspješnog rad.

Potpisivanje sporazuma je, kako je kazao, samo početak „jednog lijepog kulturnog druženja“.

Direktor JU „Zahumlje“, Miodrag Čizmović, podsjetio je da ta ustanova baštini bogatu istoriju dugu 124 godine, ali da to, s druge strane, „govori da ne treba da živimo u svojoj samodovoljnosti“.

„Ako se ne budu proširivali horizonti mogućnosti, ako se ne budemo prepoznavali u drugima, to će biti tapkanje u mjestu i vrtenje u krug“, kazao je Čizmović i dodao da vjeruje da će saradnja omogućiti kulturnim institucijama dva grada da jačaju.

„Ovo je uvertira za nešto što će se lijepo dešavati ne samo na polju kulture nego i na polju dva grada. Da radimo, da se povezujemo, da jedni drugima omogućujemo da rastemo, da budemo bolji nego što jesmo“, kazao je Krulanović.

Potpisnici sporazuma su istakli da saradnja neće podrazumijevati samo gostovanja umjetnika iz Nikšića u Čačak, i obratno, već i realizaciju zajedničkih programa.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je i Dražen Papić, predstavnik Kulturnog centra Novi Sad, grada koji je ove godine Evropska prestonica kulture.

Bonus video: