Srdanović operaciju čekao tri godine, pa vraćen s odjeljenja

Iz Kliničkog centra (KC), međutim, tvrde da je pacijent otpušten jer mora da reguliše drugu bolest, te da nije mogao biti operisan zbog visokog šećera u krvi

35033 pregleda 21 komentar(a)
Podgoričanin tvrdi da nema termina za dodatne pretrage (ilustracija), Foto: Shutterstock
Podgoričanin tvrdi da nema termina za dodatne pretrage (ilustracija), Foto: Shutterstock

Podgoričanin Batrić Srdanović (72) tvrdi da je 18. maja vraćen s operacije katarakte, iako je teško bolestan, zato što nije donio dokumentaciju, koju mu niko nije ni tražio.

Iz Kliničkog centra (KC), međutim, tvrde da je pacijent otpušten jer mora da reguliše drugu bolest, te da nije mogao biti operisan zbog visokog šećera u krvi.

Srdanović je “Vijestima” kazao da tri godine čeka na ovu operaciju, koju je napokon zakazao za 18. maj i da je donio sve ono što mu je specijalista u pisanoj formi tražio u okviru pripreme.

On je priložio i papir koji mu je dao specijalista, a na kojem je zaokruženo šta mora donijeti pred operaciju - laboratorijske nalaze, uput za bolničko liječenje, posljednji izvještaj oftalmologa i negativan PCR test.

”Nažalost, po dolasku na odjeljenje sestre su me informisale da mi je potreban izvještaj endokrinologa i interniste, što mi niko nije prethodno tražio. Kod oba ljekara ja ne mogu da dođem dvije godine jer navodno nema termina. Molio sam da me zadrže u bolnici da me tamo pregledaju internista i endokrinolog, ali mi to nisu omogućili”, rekao je Srdanović.

Iz Očne klinike KC “Vijestima” su odgovorili da je operacija Srdanoviću bila zakazana za 18. maj u dopunskom terminu kod dr Danijele Đurović-Raonić, ali da je pacijent došao s nepotpunom dokumentacijom.

”Nije imao saglasnost interniste koja je potrebna za svaku operaciju. I pored toga što pacijent nakon pregleda dobije u pisanoj formi šta treba da pripremi od nalaza za operaciju i usmeno se obavijesti nakon pozivanja...”, tvrde iz KC.

U dokumentu koji je Srdanović dobio, međutim, nigdje se ne navodi da treba da donese i izvještaj interniste.

Upitani zašto mu nisu omogućili pregled u ustanovi, pogotovo zbog toga što je riječ o staroj osobi s pridruženim oboljenjima, iz KC su rekli da su planirali da to urade.

”Pacijent je posjedovao laboratorijske nalaze i negativan PCR test, pa iako mu nije navedeno da treba odraditi internistu (kako navodi pacijent), specijalistu smo planirali pozvati nakon dolaska pacijenta na odeljenje, što je inače i praksa na našoj klinici kako se pacijenti ne bi vraćali”, navodi se u odgovoru.

Ipak, kazali su da je pacijent vraćen, nakon konsultacije i saglasnosti ljekara, zbog toga što je imao visok šećer u krvi (19,0), što je inače kontraindikacija za operaciju.

Zaključili su i da je Srdanoviću predočeno da pored internističke mora da ima i endokrinološku saglasnost, to jest da reguliše endokrinološki status.

Srdanović je kazao da je na operaciju čekao više mjeseci i da je inače na insulinskoj terapiji zbog dijabetesa, što se i vidi iz njegove medicinske dokumentacije. Rekao je da teško hoda, da ima problema s vidom i dijagnostikovan parkinsonizam.

U izvještaju ljekara iz ovog mjeseca navodi se da pacijent treba da obavi kontrolni pregled endokrinologa kako bi regulisao šećernu bolest.

U nalazu za tuđu njegu i pomoć piše i da Srdanović nije sposoban za samostalan život.

Prema zvaničnim podacima KC, prvi slobodni termini za pregled endokrinologa sada se zakazuju za 23. avgust.

Bonus video: