Vreli jun, kiše ni na vidiku

Ozbiljnije padavine ne mogu se očekivati prije 15. juna, rano je za dugoročnije prognoze za predstojeće ljeto, poručio meteorolog Dušan Pavićević

22498 pregleda 4 komentar(a)
Juče u Podgorici, Foto: Luka Zekovic
Juče u Podgorici, Foto: Luka Zekovic

Prva polovina juna biće izrazito topla, sa tropskim temperaturama iznad 30 stepeni Celzijusa.

Pored toga, ovogodišnji maj je za tri stepena topliji od prosjeka, sa manje padavina nego što je uobičajeno.

To je “Vijestima” saopštio meteorolog Dušan Pavićević, dodajući da su ovogodišnji 6. i 7. maj rekordno najtopliji, sa najvišim dnevnim temperaturama od 1949. godine, kada se radi mjerenje u Crnoj Gori.

”Osim toga, ovogodišnji maj je karakterističan po tome što su zabilježene minimalne temperature koje se bile znatno iznad prosjeka”, kazao je Pavićević.

U vodi je spas
U vodi je spas foto: Luka Zeković

On je rekao da se ozbiljnije padavine ne mogu očekivati prije 15. juna i da je rano za dugoročnije prognoze za predstojeće ljeto.

U Podgorici su proteklih dana izmjerene temperature do 35 stepeni, a u mnogim drugim gradovima bilo je više od 30. Na Žabljaku, gdje je do prije nešto više od mjesec bilo snijega, zabilježeno je 25 stepeni Celzijusa...

Sa druge strane, podaci za mart pokazuju da je taj mjesec ove godine u Podgorici bio hladniji za pola stepena Celzijusa nego što je uobičajeno, ali je bio vrlo siromašan kad je riječ o padavinama - palo je gotovo pet puta manje kiše u odnosu na prosjek.

Pavićević je pojasnio da je tokom marta u Podgorici palo svega 37 litara vodenog taloga po kvadratnom metru, a prosjek je 153.

”Rekord je 619 litara, ali se dešavalo da u Podgorici ne padne ni kap, tako da nije nešto što se nije događalo, ali je u svakom slučaju ovogodišnji mart osjetno ispod uobičajenih vrijednosti što se tiče padavina”, kazao je on.

Istakao je da je u danima prije 31. marta palo svega šest litara kiše po kvadratnom metru.

”Do osam sati ujutro 31. marta palo je 31 litar po metru kvadratnom”, naveo je Pavićević, i pojasnio da se posljednjeg dana u mjesecu padavine za taj period računaju do osam ujutro, a posle toga za idući mjesec.

Pavićević je ranije kazao da sezonska prognoza za april, maj i jun pokazuje da će proljeće biti toplije, padavine u okviru normale ili blago ispod.

”Trebalo bi da bude fino proljeće”, rekao je Pavićević.

”Vijesti” su ranije objavile da su plaže na primorju u aprilu 2018. godine bile pune kupača, a da je prošle godine četvrti mjesec više podsjećao na zimu, što to potvrđuju i zvanični podaci - 16 dana je bilo najhladnije od kada se vrše kontinuirana mjerenja, od 1949. godine.

Pavićević je tada kazao da je aprila te godine srednja maksimalna dnevna temperatura iznosila oko 18,4 Celzijusa, pa je 16. u tom mjesecu bio najhladniji od 1949.

Te godine je prvi put u ovom vijeku Žabljak imao svakodnevni snježni pokrivač od 1. januara pa sve do 1. maja.

U aprilu 2018. godine zabilježene su neuobičajeno visoke temperature vazduha, a temperatura mora iznosila je oko 22 stepena Celzijusa, koliko je izmjereno ove godine u junu.

Temperaturni rekordi tada su za april oboreni u Podgorici, Ulcinju i Herceg Novom.

April 2018. bio je najtopliji od kada Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju vrši mjerenja.

Oboreni su brojni temperaturni rekordi, ali april 2018. nije bio najsušniji, kazao je ranije “Vijestima” Pavićević.

On je objasnio da je u Podgorici od 1949. godine do 2018. u aprilu zabilježeno sedam dana tokom kojih je živa u termometru prešla 30. podiok na Celzijusovoj skali, a te godine u četvrtom mjesecu se to desilo čak pet puta.

”Dani u kojima temperatura dostigne ili premaši 30 stepeni se računaju kao tropski. Imali smo 18 dana tokom kojih je temperatura bila preko 25 stepeni Celzijusa, što su ljetnji dani. Dosadašnji rekord, kad su ljetnji dani u pitanju je bio 2007. godine i tada je bilo 16 dana sa temperaturom od preko 25 stepeni”, kazao je tada Pavićević.

On je istakao da je u Podgorici 2018. oboren i apsolutni aprilski temperaturni maksimum.

”Dosadašnji rekord od 32,4 stepena Celzijusa iz 2013. godine je premašen i sada iznosi 33,2 stepena”. Pored toga, istakao je, april 2018. je imao i najvišu prosječnu minimalnu temperaturu.

Tuširanje, unos tečnosti, lagani obroci

Institut za javno zdravlje (IJZ) tokom prethodnih godina ukazivao je da treba izbjegavati boravak na suncu i izlazak od 10 do 17 sati.

Savjetovali su da boravišne prostorije treba provjetravati tokom noći, a danju zatvoriti prozore i spustiti zaštitne roletne.

Oni su preporučivali građanima da izbjegavaju težak fizički rad tokom najtoplijeg dijela dana.

IJZ je savjetovao tokom toplih dana unošenje dovoljne količine tečnosti, ali i izbjegavanje alkohola, gaziranih, zašećerenih i previše rashlađenih napitaka...

Preporučuje se tuširanje i kupanje više puta u toku dana mlakom vodom.

Kada je u pitanju ishrana, treba, kako savjetuju iz Instituta, jesti češće, manje obilne i lagane obroke.

“Jedite dovoljno svježeg, dobro opranog voća i povrća. Izbjegavajte masnu i začinjenu hranu, suhomesnate proizvode i slatkiše”, preporučuju iz IJZ.

Što se tiče odjeće, treba nositi svijetlu i komotnu odjeću, od prirodnih materijala.

Bonus video: