U Kolašinu održano književno veče posvećeno poeziji Saše Novovića: Misaoni pjesnik, duboke humane poruke

“Sve što je napisao sam je doživio, stalno sumnjajući u ono što radi. Trpeći udarce, nikada se nije svetio ni u poeziji ni u životu"

3318 pregleda 1 komentar(a)
Sa književne večeri, Foto: Centar za kulturu Kolašin
Sa književne večeri, Foto: Centar za kulturu Kolašin

Nije pripadao književnim pokretima, iako je poznavao istoriju, redosljed i značaj književnih i umjetničkih pravaca. Zahvaljujući svestranom obrazovanju i osobenom doživljaju svijeta, njegov samosvojan i moderan lirski izraz, djelo je neprolazne vrijednosti.

To je o poeziji Saše Novovića kazao profesor Željko Kostić, na posvećenoj tom kolašinskom pjesniku, koji je preminuo prije pet godina.

“Sve što je napisao sam je doživio, stalno sumnjajući u ono što radi. Trpeći udarce, nikada se nije svetio ni u poeziji ni u životu. On je prvenstveno misaoni pjesnik, duboko humane poruke koji nam kaže da bolji svijet moguć i treba vjerovati u njega. Prostor poetskog izraza na književnoj sceni Kolašina i Crne Gore kojeg je potpisao Saša Novović, ima onu vrijednost koja sa svakim prodjenim danom, raste i postaje raznovrsnija”, kazao je Kostić.

On je reko da knjige „Doživljaj Jerusalima“, „Snovi ravnodušnosti Sigmunda Frojda“ i „“Ne znajući da li je već prekasno“ “predstavljaju ukoričenu vrijednost autorovog načina života i pisanja”.

“Sa mnogima na distanci, ni sa kim u svadji, bez želje da bude član žirija ilil laureat književne nagrade. Suviše krhak, znao je da nije rođen da mijenja svijet, ali je, na svoj diskretan poetski način, to pokušao. Kao mlad je shvatio da ga čemerna čaša pisca neće mimoići. Sve što je napisao, sam je doživio, stalno sumnjajući u ono što radi”, podsjetio je Kostić na preranoo preminulog kolašinskog pjesnika.

Novović je, kazao je, “prvenstveno, misaoni pjesnik duboko humane poruke koji nam kaže da je bolji svijet moguć i da treba da vjerujemo u njega”.

Kostić smatra da tek dolazi vrijeme kad će se Sašina poezija razumijeti.

Poetsko veče posvećeno Novoviću organizovao je Centar za kulturu, a Gorica Ilinčić, direktorica te ustanove kazala je da je je Saša bi “ strastan čitalac,i ntelektualac,veliki poznavalac istorije,umjetnosti,nauke”. Novović je, ocijenila je ona, “svoje obrazovanje je stavio u sukob sa realnim svijetom, na svoj poseban,duboko emotivan način, otkrivajući tragiku života u svakodnevnim stvarima”.

“Pretjerano skroman, uzdržan, kritičan prema sebi, donekle, i sam kriv što se o njegovoj poeziji malo zna. Pisao je za sebe, svoje stihove čuvao kao blago, nama ostavio zadatak da otkrijemo dublji smisao onoga što je zapisao jer „duša je velika kosmička soba, neuseljena ljudima odvajkada“ kako nam je poručio”, kazala je Ilinčić.

Dio književne večeri bila je i originalna prezentacija koju je dao Sašin prijatelj književnik Dragomir Bulatović. Riječi su pratile fotograije Sašine sobe, knjiga, prijatelja, porodice, naslovne strane tri njegove knjige, Sibirska ulica i ostali detalji sa muzikom Montena, Dedića, italijanskim i ruskim tonovima.

Stihove pjesama Saše Novovića govorili su Bogdana Kostić i Nikola Lića Šćepanović.

Bonus video: