Pljušte šale zbog duple numeracije u Kolašinu

Sada po dvije table sa brojevima izazivaju čuđenje

10358 pregleda 2 komentar(a)
Jedna od “duplih adresa”, Foto: Dragana Šćepanović
Jedna od “duplih adresa”, Foto: Dragana Šćepanović

Na mnogim zgradama u Kolašinu već više od mjesec stoji dvojna numeracija, što ukazuje na probleme tokom ispunjavanja zakonskih obaveza na pripremi adresnog registra.

Prilikom postavljana novih brojeva, nijesu uklonjeni stari, pa sada po dvije table s brojevima, blizu ulaznih vrata zgrada i poslovnih objekata, izazivaju čuđenje.

Tako je, na primjer, u ulicama 13. jula i IV proleteske, ali čak i na nekim ustanovama čiji je osnivač Opština.

To je minulih sedmica bio predmet mnogih šaljivih komentara na društvenim mrežama.

Iako je “dvostruki broj” i na Centru za kulturu, potpredsjednik Opštine Bojan Kuburović kaže da stari nijesu uklanjani samo sa objekata “čiji vlasnici nijesu bili prisutni”.

”Prilikom postavljanja brojeva stara numeracija nije uklonjena sa objekata gdje vlasnici niijesu bili prisutni. Jedna od obaveza iz uredbe je da evidencija o brojevima zgrada sadrži i podatak o ranije utvrđenom broju. Svakako, stari brojevi će biti uklonjeni u što skorijem periodu”, istakao je Kuburović za “Vijesti”.

On podsjeća da je adresni registar “centralizovana baza podataka preciznih i ažurnih adresa i kućnih brojeva, koji će omogućiti korišćenje tačnih, pouzdanih i jedinstvenih podataka”.

”Uprava za katastar i državnu imovinu sprovodila je aktivnosti na uspostavljanju registra kućnih brojeva, ulica i trgova - adresnog registra, uz podršku Vlade Kraljevine Norveške. U tom cilju pripremljeno je veb aplikativno rješenje za potrebe adresnog registra. Riječ je o jedinstvenom rješenju koje je unificirano za sve jedinice lokalne samouprave, sa mogućnošću nadogradnje u skladu sa potrebama i zahtjevima korisnika”, kaže potpredsjednik Opštine.

Kako se registar ažurira u kontinuitetu, objašnjava on, građani eventualna pitanja, primjedbe i sugestije mogu uputiti na pisarnici Opštine, ili na e-mail adresu: adresekolasin@gmail.com.

Na taj način će, kaže Kuburović, pomoći u kompleksnom poslu, ali spriječiti nove i pomoći da se isprave dosadašnje greške.

”Do sada su postavljene table sa nazivima ulica i trgova u svim ulicama, odnosno trgovima koji su definisani opštinskim odlukama. Najveći broj stambenih i poslovnih objekata dobio je nove brojeve. Što se tiče naselja, s obzirom na to da naša opština ima veliki broj naselja, u saradnji sa predsjednicima MZ, u najvećem broju naselja obavili smo posao numerisanja objekata, te sada slijedi unos baze podataka u adresni registar, podjela i postavljanje brojeva u naseljima za koja to do sada nije urađeno”, rekao je Kubrović.

Kašnjenje u ispunjavanju zakonskih obaveza pravda “pandemijom, nedostatkom stručnog kadra za realizaciju nekih obaveza, te nemogućnost kvalitetnog definisanja tačnog broja objekata na ruralnom području”.

Sa istim problemima, tvrdi Kuburović, susreli su se i u drugim opštinama, što je, kako kaže, konstatovano u izvještaju Vlade, uz zaključak od 1. decembra 2021. godine.

Prema njegovim riječima, razlog zašto dio ulica još nema brojeve je nedostatak “folije” na tržištu. No, u Opštini očekuju skoru isporuku tog materijala od kojeg se rade ploče sa nazivima ulica i brojevima na objektima.

Bonus video: