Novaković Đurović: Vjerujem da će akcije, poput današnjeg čišćenja ulcinjske Solane, biti sve manje potrebne

"Intezivno radimo da nađemo najbolji upravljački model, da sačuvamo ekološki, ali i obnovimo ekonomski potencijal Solane"

5935 pregleda 9 komentar(a)
Sa akcije čišćenja Solane, Foto: Ministarstvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma
Sa akcije čišćenja Solane, Foto: Ministarstvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma

Vjerujem da ćemo sljedeći 5. jun, Svjetski dan životne sredine, da dočekamo u ekološki uređenijoj državi, poručila je ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ana Novaković Đurović.

U saopštenju iz ovog vladinog resora dodaju da je Novaković Đurović danas učestvovala u akciji čišćenja ulcinjske Solane na poziv izvršne direktorice NVO "Martin Šnajder Jakobi", Zenepe Like. Akciji čišćenja su prisustvovali i predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari i predstavnik Delegacije EU u Crnoj Gori Ingve Engstrom.

"Vjerujem i da će akcije, poput današnjeg čišćenja, biti sve manje potrebne, jer će se podići naša ekološka svijest", dodala je Novaković Đurović.

Kako se navodi u saopštenju rekla je i da "intezivno rade da nađu najbolji upravljački model kako bi se sačuo ekološki, ali i obnovio ekonomski potencijal Solane".

Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma posvećeno radi na zakonima i drugim aktivnostima koji će pomoći rješavanju najvećih ekoloških pitanja, poput upravljanja otpadom, dodaje se u saopštenju.

"Zakon o upravljanju otpadom je završen. Nakon neophodnih konsultacija sa EU, očekujemo i usvajanje. Između ostalog, zakonom će biti zabranjena upotreba jednokratne plastike. Za jedinu na svijetu. Naša je, čuvajmo je", zaključuje se u saopštenju. mn

Bonus video: