Nepromišljena avantura: Čupin u kanjonu Nevidio proveo dvadesetak sati, pronašao ga vodič

Aleks Čupin ušao u kanjon u petak popodne uprkos upozorenjima da to ne čini

30829 pregleda 20 komentar(a)
Čupin (desno) sa spasiocima, Foto: Privatna arhiva
Čupin (desno) sa spasiocima, Foto: Privatna arhiva

Engleski državljanin Aleks Čupin (49) proveo je u kanjonu Nevidio dvadesetak sati, a juče je neozlijeđen okončao nepromišljenu avanturu nakon što ga je pronašao vodič Radovan Čobeljić.

Uprkos upozorenju da to ne radi, Čupin je u petak oko 16 časova ušao u kanjon Nevidio, sam, bez adekvatne opreme i vodiča.

Nedaleko od izlaza iz kanjona juče oko podneva pronašao ga je Mojkovčanin, koji je kroz Nevidio vodio grupu turista.

Prema saznanjima “Vijesti”, Čupin je u petak poslije podne, nedaleko od ulaza u kanjon, sreo grupu vodiča koja se sa turistima vraćala iz Nevidia. Navodno im je rekao da se informisao na internetu o kanjonu i da namjerava da ga prođe sam za 40 minuta.

Ne prihvatajući sugestije da to ne radi, nekih sat nakon što su se rastali, sam je ušao u kanjon.

Čobeljić za “Vijesti” priča da je juče ujutro krenuo u kanjon i da je na ulazu u Nevidio sreo porodicu državljanina Engleske. Priča da su mu rekli da je Čupin između stijena otišao dan ranije i da se još nije vratio.

”Sa grupom sam oko 10 sati krenuo u kanjon. Njih sam sreo na ulazu, rekli su mi da je Čupin ušao u kanjon juče, nekih pola sata prije 16 časova, i da ga još nema. Navodno, oni su kasno sinoć išli kroz selo da traže pomoć, ali ne znam kada su zvali policiju. Da mi je neko javio, sinoć bih i otišao za njega, imali smo takav slučaj prošle godine”, kazao je on.

Čobeljić je ispričao da je Engleza našao oko 12 sati, gotovo na izlazu iz kanjona.

”Bio je neozlijeđen, malo promrzao. Rekao mi je da je negdje na internetu pročitao da mu treba oko 40 minuta da prođe kroz kanjon i da je nešto prije 16 sati ušao sam, na svoju ruku. Bio je u običnim sandalama, odijelu za rafting debljine 2,5 milimetra, što je nedovoljno za kanjon i imao je samo GoPro kameru. Dakle, bio je bez adekvatne opreme”, ispričao je Čobeljić.

Ističe da misli da je Engleza spaslo to što je prethodno, kako danima vodi grupe kroz kanjon, na svim rizičnim mjestima postavio užad.

”Najvjerovatnije je ostao neozlijeđen zahvaljujući tome”.

Ponovivši da mu je državljanin Engleske rekao da se oslonio na informaciju pronađenu na internetu, Čobeljić je kazao da je nedopustivo da se slične stvari dešavaju.

”Bez obzira na sve licence koje imam, u drugoj državi moram angažovati vodiča, ali ovdje to i dalje nije riješeno”, rekao je on.

Gotovo istovremeno kada je Čobeljić ušao u kanjon, iz Nikšića se ka Nevidiu uputila desetočlana ekipa spasilaca Gorske službe spasavanja Crne Gore (GSS CG).

Spasioci su juče na svojoj stranici objavili da je Čupin nepovrijeđen i dobrog opšteg stanja.

Bonus video: