SRK "Lipljen" domaćin 12. kupa u sportskom ribolovu: Učestvovalo 19 ekipa iz šest zemalja

Domaćini su se potrudili da stvore uslove da ovo prvenstvo bude na najvećem mogućem nivou ravnopravnosti, regularnosti i komfora

2550 pregleda 0 komentar(a)
Takmičar na Ćehotini, Foto: SRK “Lipljen”
Takmičar na Ćehotini, Foto: SRK “Lipljen”

Sportsko-ribolovni klub "Lipljen" - Pljevlja je bio domaćin XII jadransko-podunavskog kupa u sportskom ribolovu u disciplini mušičarenje, koji se se održao na rijeci Ćehotini u periodu od 2. do 5. juna.

Na KUP-u je učestvovalo 19 ekipa, jedna ekipa iz Makedonije, četiri iz Srbije, četiri iz Crne Gore, tri iz Bosne i Hercegovine, tri iz Hrvatske i četiri iz Slovenije.

Domaćini su se potrudili da stvore uslove da ovo prvenstvo bude na najvećem mogućem nivou ravnopravnosti, regularnosti i komfora, tako da je ovo prvenstvo protekle bez ijednog incidenta i primjedbi.

Prvo mjesto ekipno je osvojio KSR "No 1" iz Valjeva (Srbija), drugo ŠRD "Ogulin" (Hrvatska), dok je treće mjesto pripalo SRD "Banja Luka" (BiH).

Prvo mjesto pojedinačno je osvojio Jure Šuća iz ŠRD "Cetina" iz Sinja (Hrvatska), drugo mjesto Nemanja Argakijev iz KSR "No 1" iz Valjeva (Srbija), a treće mjesto pripalo je Kemalu Ajanoviću iz kluba domaćina SRK "Lipljen" - Pljevlja (Crna Gora).

SRK "Lipljen" je dodjelio i specijalnu nagradu za najvećeg ulovljenog lipljena, i tu nagradu je osvojio takmičar Ivica Rajković iz SRK "Kolašin" (Crna Gora).

Prvenstvu je prisustvovao i Đorđe Klepić, predsjednik Ribolovne asocijacije Jadransko -podunavska, koji je otvorio i zatvorio prvenstvo i Ivan Korhner dugogodišnji urednik časopisa "Mušičar".

Ceremoniju otvaranja i zatvaranja prvenstva su programski oplemenili KUD "Volođa" i Gradski tamburaški orkestar.

Iz Lipljena je saopšteno da je na takmičenju bilo i određenih atrakcija, poput ulova mladica koje su lomile štapove, kidanja od strane pastrmki i krupnih škobalja, pehova da je mali meredov za prihvatanje mladice i gubljenje onih većih riba, ali i gubljenje trećeg ekipnog mjesta za svega 3 milimetra. Sve su to zanimljivosti sa vode koji će se pamtiti i prepričavati.

Najveće ulovljene ribe na takmičenju su: mladica od 55 cm, pastrmka od 49 cm, klen od 50 cm, lipljen od 45 cm, škobalj od 47 cm.

Na Ćehotini je ovo prvo prvenstvo većeg ranga takmičenja, ali s obzirom na položen ispit u smislu organizacije, ima naznaka da se na Ćehotini održavaju i takmičenja još većeg ranga.

"Treba napomenuti da je u Ćehotini zastupljena samo divlja autohtona riba i to joj daje posebnu draž za sportsko nadmetanje u kojem se pokazuje prava profesionalnost i vještina. Kroz ovo sportsko nadmetanje SRK "Lipljen" želio je da da akcenat i na promociji i ekologiji rijeke Ćehotine, koja je pravi primjer rijeke koja se bori za opstanak duži niz decenija unazad, s obzirom na višedecenijsku nepažnju svih nas, koja je odvojila i odrodila ljude od rijeke i rijeku od ljudi. Jedan od tih puteva povratka Ćehotini je i ovo okupljanje mušičara iz regiona na njene obale", saopšteno je iz Lipljena.

Sponzori takmičenja su bili Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Turistička organizacija Pljevlja, Opština Pljevlja, Rudnik uglja Pljevlja i doo BEST laser Pljevlja.

Bonus video: