Udruženje Roditelji: Sva djeca u Crnoj Gori moraju imati iste mogućnosti za obrazovanje i sport

"Osim događaja, koji je organizovan ovog vikenda na stadionu Budućnosti na Starom Aerodromu, u prethodna četiri mjeseca, ukupno 1.200 djece iz 12 osnovnih škola besplatno je treniralo fudbal, dok je 400 đaka iz 11 škola, koji nijesu savladali čitalačke i pisalačke sposobnosti, učestvovalo u dodatnim radionicama čitanja i pisanja"

5983 pregleda 0 komentar(a)
Sa fudbalskog kupa, Foto: Udruženje Roditelji
Sa fudbalskog kupa, Foto: Udruženje Roditelji

Sva djeca u Crnoj Gori moraju imati iste mogućnosti za obrazovanje i sport - poruka je koja je upućena nadležnima juče sa Fudbalskog kupa, u organizaciji udruženja Roditelji, na kojem je učestvovalo skoro 400 dječaka i djevojčica iz 12 osnovnih škola sa područja Glavnog grada.

Kako je saopšteno iz udruženja Roditelji, riječ je o završnoj aktivnosti projekta Uči i igraj - Iste mogućnosti obrazovanja i sporta za svu djecu, koji je finansirala UEFA fondacija za djecu.

"Osim događaja, koji je organizovan ovog vikenda na stadionu Budućnosti na Starom Aerodromu, u prethodna četiri mjeseca, ukupno 1.200 djece iz 12 osnovnih škola besplatno je treniralo fudbal, dok je 400 đaka iz 11 škola, koji nijesu savladali čitalačke i pisalačke sposobnosti, učestvovalo u dodatnim radionicama čitanja i pisanja", navodi se u saopštenju.

Cilj projekta je, kako kažu, upravo promovisanje sporta i socijalizacije djece kroz dodatne vannastavne aktivnosti.

„Pored djece koja do sada nijesu imala mogućnosti da treniraju neki sport, bili su uključeni i ostali učenici koji su bili zainteresovani. Nije nam bio cilj da izdvajamo bilo koga, nego da se svi zajedno socijalizuju, druže i usvajaju nove vještine kroz sport”, kazala je koordinatorka projekta Tanja Ašanin iz Udruženja Roditelji.

Pobjednici kupa su učenici OŠ “Musa Burzan” čije su obje grupe djece (starija i mlađa) osvojile zlatni pehar i medalje.

Na drugom mjestu, u obje grupe, su bili đaci OŠ “Vuk Karadžić”, a na trećem OŠ “Božidar Vuković Podgoričanin”. Svi dječaci i djevojčice, koji su učestvovali u kupu su, kako navode, dobila dresove i patike na poklon, a projekat Uči i igraj biće završen krajem školske godine.

Ašanin je kazala da su utisci kako nastavnika koji sprovode aktivnosti, tako i volontera i djece koja su uključena, veoma pozitivni, te da se pokazalo da im je bila potrebna ovakva dodatna podrška.

Cilj udruženja Roditelji je, kako navode, da sva djeca imaju iste mogućnosti za obrazovanje i sport, odnosno da se kroz ovakve aktivnosti osnažuju oni kojima je potrebna dodatna podrška da bi savladali školsko gradivo.

Koordinatorka Grupe za socijalnu podršku, Biljana Popović podsjetila je da udruženje Roditelji već godinama realizuje različite projekte podrške za djecu i da se često sa najmlađima razgovara o tome šta bi voljeli da budu kad porastu.

„Bude u tim željama puno učiteljica, ljekara, fudbalera, pilota, košarkaša... ali, za veliki broj djece, prvenstveno onih iz socijalno ugroženijih porodica, sa zdravstvenim poteškoćama, djevojčica, pripadnika RE populacije, te želje se nikada ne ostvare. Iako podjednako vrijedni i talentovani kao njihovi vršnjaci, često nemaju mogućnosti da završe ni srednju školu, nemaju mogućnosti da treniraju nijedan sport. I to nam jako smeta. Mi tražimo da sva djeca u Crnoj Gori imaju iste mogućnosti za obrazovanje i sport. To je snažna poruka koju je projekat Uči i Igraj juče prenio svim institucijama nadležnim za djecu. Čekamo njihov odgovor“, poručila je Popović, navodi se u saopštenju.

Jedan od nastavnika fizičkog vaspitanja koji su bili uključeni u projekat, Stefan Tomović, navodi da mu je bilo veliko zadovoljstvo što je njegova škola učestvovala, a uspjeh svih aktivnosti najbolje potvrđuju osmjesi na dječijim licima.

„Ovaj projekat je prije svega zamišljen za djecu koja nemaju mogućnosti da treniraju i koja se prvi put susrijeću sa ovim stvarima. Naravno, uključila su se i ostala djeca koja su to željela iz škole i uglavnom su to bili učenici nižih razreda. U našoj školi je bilo uključeno preko 100 djece i mogu reći da je projekat i više nego uspješan. Cilj nam je bio, prije svega, druženje, socijalizacija, da učimo kroz igru i stičemo nove prijatelje. Naravno i da naučimo što više. Najvažnije je da se djeca igraju, druže i zanimaju, da im bude interesantno, a da budu fizički aktivni. To je nešto što smo radili sve ove mjesece”, kazao je Tomović u saopštenju, dodajući da bi volio da bude više ovakvih stvari i da se uključi što više djece, jer smatra da je to veoma značajno za njih i za razvoj njihove ličnosti.

Za većinu djece koja su se okupila juče na stadionu Budućnosti bile su to prve utakmice, a djevojčica Alma je kazala da bi voljela da se treninzi i dalje nastave.

„Lijepo smo se i družili, pored toga što smo se igrali fudbal. Ovo mi je prva utakmica“, kaže Alma.

Bonus video: