Tadić: Počelo se sa izradom projektne dokumentacije za novi Vatrogasno - spasilački dom

U nikšićkoj Službi zaštite i spasavanja ima 57 operativaca, a Tadić ističe da im je namjera da u novom domu koji bude izgrađen, bude i Centar za obuku vatrogasaca-spasilaca

4250 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Novi vatrogasno-spasilački dom nikšićke Službe zaštite i spasavanja nalaziće se kod kružnog toka za Podgoricu, a počelo se sa izradom projektne dokumentacije.

„Lokalna uprava je u dogovoru sa strukom i vatrogascima-spasiocima Nikšića odredila parcelu na odlicnom mjestu, a počelo se sa izradom projektne dokumentacije kako bi konačno do bili dom kakav zaslužujemo“, kazao je komandir Službe zaštite i spasavanja", Slavko Tadić.

Godinama nikšićki vatrogasci pokušavaju da se izbore za vatrogasno-spasilački dom dostojan i njih i posla kojim se bave. Smješteni u krajnje neuslovnim prostorijama u Ulici Stojana Kovačevića u Staroj varoši, u zgradi nekadašnjeg zatvora, godinama su upozoravali da propala zgrada nikako ne može da bude “dom” onih koji spašavaju tuđe živote i imovinu, nerijetko rizikujući i vlastiti život.

Prethodna lokalna uprava je konačno uslišila njihove molbe i krajem avgusta 2018. godine odlučila da jednu halu od 500 metara kvadratnih, u Institutu za crnu metalurgiju, adaptira i pretvori u vatrogasno-spasilački dom. To su i uradili, ali, kako su vatrogasci i tada, a i sada, isticali, nije se slušala riječ struke i dobili su fabričku halu koja, kako su naglasili, ne može da bude vatrogasno-spasilački dom ni po standardima, ni po gabaritima.

Svjetski standard preporučuje da na hiljadu stanovnika bude jedan vatrogasac. U nikšićkoj Službi zaštite i spasavanja ima 57 operativaca, a Tadić ističe da im je namjera da u novom domu koji bude izgrađen, bude i Centar za obuku vatrogasaca-spasilaca.

„Prva generacija polaznika vatrogasno-spasilačke škole završava obuku za mjesec dana, tako da ćemo za ljetnju pozarnu sezonu biti pojačani sopstvenim kadrom. Ljetnju požarnu sezonu dočekujemo spremno. Vozila smo popravili i servisirali, nedostajuću opremu nabavili, a za dio opreme čekamo isporuke“, kazao je Tadić.

Krajem godine, kako je naglasio, počinje sa radom simulator za plamene udare na kome će obuku vršiti licencirani instruktori, nikšićki vatrogasci-spasioci.