FOTO Pogledajte kako je bilo na akciji uklanjanja smeća u Sportskoj zoni i Park šumi Dulovine

"Čovjek je u središtu zaštite životne sredine. U našem gradu o čistoći vrlo uspješno vodi računa Komunalno preduzeće, ali kako bismo sačuvali grad u cjelini i životnu sredinu, potrebna je kolektivna svijest i kolektivni učinak", rekao je potpredsjednik Opštine Kolašin, Bojan Kuburović

5393 pregleda 0 komentar(a)
Sa akcije čišćenja, Foto: Dragana Šćepanović
Sa akcije čišćenja, Foto: Dragana Šćepanović

Više od 100 učenika kolašinske osnovne i srednje škole, mališane iz vrtića, te njihove nastavnike, učitelje, vaspitače, direktore tih ustanova, zaposlene u lokalnoj upravi, članove nevladine organizacije (NVO) Natura... okupila je danas velika akciji uklanjanja smeća sa javnih površina u Sportskoj zoni i Park šumi Dulovine.

U akciji učestvuju i predsjednik Skupštine opštine (SO) Kolašin Milan Đukić, potpredsjednik Opštine Bojan Kuburović, direktor Turističke organizacije (TO) Aleksandar Vlahović, sekretar za finansije Dragan Bulatović...

Svi oni će pokušati da, kako je rečeno, "skrenu pažnju na očuvanje životne sredine i stvaranje potrebne ekološke svijesti, koja treba da je pratilac kolašinskih turističkih ambicija".

Akcija je počela u Sportskoj zoni, od hale prema rijeci Tari i šetalištu.

Na tom prostoru planirana je izgradnja sportske infrastrukture, u susret održavanju Međuopštinskih omladinskih sportskih igara (MOSI).

Biće nastavljane u Park šumi Dulovine.

"Čovjek je u središtu zaštite životne sredine. U našem gradu o čistoći vrlo uspješno vodi računa Komunalno preduzeće, ali kako bismo sačuvali grad u cjelini i životnu sredinu, potrebna je kolektivna svijest i kolektivni učinak. Zbog toga smo danas tu. Treba da budemo na istom zadatku. Treba da opravdamo to što je naša država ekološka, ali i to što je naš grad turističko mjesto A kategorije. Ova akcija je dio onoga što Kolašin zaslužuje. To je pratilac ekološkog i turističkog grada u susret ljetnjoj turističkoj sezoni", kazao je Kuburović učesnicima akcije.

Prema Đukićevim riječima, danas se vidjelo da "Kolašinu znači mladost i energija mladosti".

On tvrdi da je u današnjoj ekološkoj akciji učestvovalo najviše učenika do sada.

To, kaže, predsjednik SO, pokazuje da mladi Kolašina imaju visoko razvijenu svijest o značaju očuvanja životne sredine .

"U ime lokalne samuprave i u svoje lično ime želim da se zahvalim rukovodstvu, nastavnicima i učenicima srednje i osnovne škole iz Kolašina koji su se u rekordnom broju odazvali ovoj akciji. Smatram da ovakve akcije podižu svijest o značaju očuvanje životne sredine koja je za Kolašin najveća pejzažna i turistička vrijednost. Takođe smatram da Kolašin koji doživljava ubrzani razvoj mora, i u budućem periodu, itekako voditi računa o, takozvanim, "zelenim politikama" na lokalnom nivou“, kazao je Đukić.

Opremu i tehničku podršku učesnicima masovne ekološke akcije obezbijedilo je doo Komunalno.