ISTRAŽIVANJE U OKVIRU KAMPANJE "ZAUSTAVIMO NASILJE ONLAJN"

Internet koristi 91 odsto djece od devet do 17 godina, svaki peti roditelj nikada nije koristio internet

"Tridesetosam odsto djece je doživjelo neprijatnost na internetu bar jednom prošle godine. Rizik da dijete doživi neprijatno iskustvo na internetu je veći u porodicama u kojima roditelji manje usmjeravaju djecu kako da bezbjedno koriste internet", saopšteno je iz UNICEF-a
206 pregleda 1 komentar(a)
Kampanja zaustavimo nasilje onlajn, Foto: Unicef
Kampanja zaustavimo nasilje onlajn, Foto: Unicef
Ažurirano: 13.10.2017. 10:43h

U Crnoj Gori 91 odsto djece uzrasta od devet do 17 godina koristi internet, a 87 odsto to radi svakodnevno.

Svaki peti roditelj nikada nije koristio internet, dok svaki drugi roditelj želi da u školi svog djeteta sazna kako da podrži dijete da bezbjedno koristi internet.

Većina djece uzrasta od 9 do 17 godina, 68 odsto, smatra da o internetu zna više od svojih roditelja, a istovremeno se polovina njih (45 odsto) ne osjeća bezbjedno onlajn.

"Tridesetosam odsto djece je doživjelo neprijatnost na internetu bar jednom prošle godine. Rizik da dijete doživi neprijatno iskustvo na internetu je veći u porodicama u kojima roditelji manje usmjeravaju djecu kako da bezbjedno koriste internet", saopšteno je iz UNICEF-a.

Telenor Crne Gore podržaće nastavak kampanje Vlade Crne Gore i UNICEF-a "Zaustavimo nasilje onlajn" kroz trogodišnje partnerstvo sa UNICEF-om koje ima za cilj da se digitalna pismenost obezbijedi svakom djetetu kroz osnovnoškolsko obrazovanje.

Tim povodom, u ponedjeljak, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Osama Kogali i generalna direktorka Telenora Crne Gore Sandra Štajner potpisaće ugovor o partnerstvu. Na konferenciji za novinare govoriće i predstavnik Ministarstva prosvjete Arijana Nikolić Vučinić.

Istraživanje koje je u okviru kampanje "Zaustavimo nasilje onlajn" sprovedeno prošle godine ukazuje na potrebu da se škola aktivnije uključi u proces izgradnje inkluzivnog, digitalnog društva podizanje svijesti i digitalne pismenosti djece, roditelja i nastavnika, što je i cilj trogodišnje inicijative koju će Telenor podržati.

Iz tog razloga, kroz ovu inicijativu, svakom djetetu će se omogućiti da u osnovnoj školi nauči da bezbjedno i odgovorno koristi internet i aktivno učestvuje u digitalnom društvu 21. vijeka.

U okviru ovog partnerstva, prvo će se sprovesti istraživanje o znanju, stavovima i ponašanju nastavnika i učitelja na internetu kako bi se prepoznali najbolji načini da im se pruži neophodna podrška da usvoje i primijene principe digitalne pedagogije.

"Razviće se i testirati različite vrste materijala za digitalno opismenjavanje djece, nastavnika, učitelja i roditelja i, na osnovu rezultata, usvojiće se program digitalne pismenosti za djecu osnovnoškolskog uzrasta", kaže se u saopštenju.

U okviru kampanje Zaustavimo nasilje onlajn, UNICEF je, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, prošle godine razvio obrazovnu igricu NETPrijatelji koja vodi djecu kroz realne životne scenarije i uči ih da prepoznaju, spriječe, zaustave i prijave nasilje na internetu.

Ona je dostupna kao aplikacija za pametne telefone, a odnedavno i putem sajta www.netprijatelji.me.

Uz podršku Telenora i u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, ova igrica će uz dodatne resurse digitalne pismenosti postati dostupna osnovnim školama kako bi djeca uzrasta od 9 do 11 godina kroz igru i razgovor sa učiteljima i nastavnicima naučila da odgovorno i pametno koriste internet, kao i da prepoznaju i prijave nasilje.

Preporučujemo za Vas