Kraljske Bare: Počelo uklanjanje cijevi namijenjenih gradnji mHE

Mještani 18 mjeseci protestovali zbog gradnje mHE na vodotocima ispod Koma

3980 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Počelo je uklanjanje cijevi, namijenjenih gradnji male hidroelektrane (mHE), iz korita potoka Čestogaz u kolašinskom selu Kraljske Bare. Na taj način i definitivno je potvrđena pobjeda mještana tog sela, koji su, od jula 2020. godine, 18 mjeseci, pod sloganom „Ni kap“, neprekidno protestovali zbog gradnje mHE na vodotocima ispod Koma.

Vlada Crne Gore, u decembru prošle godine, prihvatila je predlog Ministarstva kapitalnih investicija o raskidanju Ugovora o koncesiji za izgradnju mHE „Crnjaˮ, mHE „Ljubašticaˮ i mHE „Crni potokˮ.

cijevi Čestogaz
foto: Privatna arhiva

Takođe, tada je, na osnovu predloga tog resora Vlada usvojila zaključak kojim je zadužila MKI da pokrene postupak raskida ugovora o koncesiji mHE "Skrbuša", na dijelu vodotoka Skrbuša.

cijevi Čestogaz
foto: Privatna arhiva

„Nakon dvije godine, borbe protiv gradnje mHE, koje je pratila nezakonitost, korupcija i nerjetko bahatost privilegovanih pojedinaca i udruženih interesnih grupa, konačno dočekasmo izvlačenje cijevi sa Čestogaza, rijeke koju su mislili da nam uzmu, mimo svih zakonskih propisa i ugovorom preuzetih obaveza“, napisao je na svom Facebook profilu predsjednik MZ Kraljske Bare Milovan Labović.

Na vodotocima u tom selu mHE je trebalo da gradi Dekar energy Momčila Miranovića.

"Nakon dvije godine teške borbe mještana za rijeke Potkomovlja (45 protesta, desetak sudskih sporova, mjeseci dežuranja, bezbroj urgencija, dopisa i zahtjeva nadležnima...) pobijedila je pravda, a bahati koncesionar i uništitelj naše prirode konačno povlači cijevi. Rijeke Bara Kraljskih će slobodno teći! Biljni i životinjski svijet, kao i naša voda - najvažniji resurs je sačuvan u Barama Kraljskim i za buduće generacije", saopštili su iz Građanske inicijative Sačuvajmo rijeke Crne Gore.

Bonus video: