Policiji potrebna dodatna reforma u obrazovanju

Projekat osnivanja Kriminalističke akademije naišao na odobrovanje predastavnika Ministarstva i Uprave policije

1607 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Uprava policije
Foto: Uprava policije

Crnogorskoj policiji potrebna je dodatna reforma u obrazovanju, ocijenjeno je na sastanku predstavnika Uprave policije i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) sa njemačkim oficirom za vezu, Rudigerom Stranskim. Kako je saopšteno iz policije, sa Stranskim su razgovarali direktor Uprave policije Zoran Brđanin i predstavnici MUP-a Hermin Šabotić i Vladan Popović. “Tema sastanka je sagledavanje mogućnosti za osnivanje Kriminalističke akademije u Crnoj Gori, gdje je naglašeno od učesnika sastanka da je crnogorskoj policije potrebna dodatna reforma u obrazovanju”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je takav projekat naišao na odobrovanje predastavnika Ministarstva i Uprave policije, uz naglasak da je i kroz izvještaje Evropske komisije prepoznata potreba dodatne reforme obrazovanja policije, u skladu sa standardima Evropske unije.

Stranski je, kako je saopšteno, upoznat sa trenutnim stanjem po pitanju policijskog obrazovanja, kao i statusom Policijske akademije u Danilovgradu, i predloženo je da eksperti iz Njemačke izvrše evaluaciju trenutnog stanja obrazovanja policije u Crnoj Gori.

“I da se na osnovu toga naprave zaključci na osnovu kojih će se izvršiti izmjena kako zakonodavnog, tako i institucionalnog okvira u dijelu obrazovanja policije, kao i opravdanosti ovakvog vida školovanja u Crnoj Gori”, dodaje se u saopštenju.

Predloženo je i da se sagleda i mogućnost upućivanja policijskih službenika na obrazovanje na Kriminalističkoj akademiji u Njemačkoj.

Navodi se da se Stranski saglasio sa predlozima, dodajući da je zadovoljan dosadašenjom saradnjom sa Ministarstvom i Upravom policije.

On je, kako je saopšteno, rekao da se nada će i taj projekat biti uspješan kao i dosadašnja saradnja sa MUP-om i Uprave policije.

Predstavnici MUP-a i Uprava policije kazali su da su spremni da stave sve potrebne kapacitete na raspolaganju ekspertima iz Njemačke, kako bi projekat obrazovanja policije u potpunosti zaživio.

Bonus video: