Dukaj: Obaveza institucija da promovišu aktivno učešće mladih

Ministar javne uprave Maraš Dukaj je kazao da se digitalno društvo temelji na prethodno optimizovanim procesima i uslugama usmjerenim ka potrebama svih građana, a posebno ka potrebama djece koja su, kako je rekao, najdragocjeniji resurs

3266 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ministarstvo javne uprave
Foto: Ministarstvo javne uprave

Obaveza institucija na nacionalnom i lokalnom nivou je da promovišu aktivno učešće mladih u društvu, kazao je ministar javne uprave Maraš Dukaj.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva javne uprave, to rekao na sastanku sa vršiteljkom dužnosti šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Sabinom Žunić i koordinatorkom programa za monitoring prava djeteta u UNICEF-u, Nelom Krnić.

Dukaj je istakao da je reforma javne uprave i digitalizacija jedan od prioriteta u procesu uspostavljanja efikasne, racionalne i transparentne javne uprave, odnosno uprave koja je okrenuta ka građaninu.

On je kazao da se digitalno društvo temelji na prethodno optimizovanim procesima i uslugama usmjerenim ka potrebama svih građana, a posebno ka potrebama djece koja su, kako je rekao, najdragocjeniji resurs.

„Obaveza institucija na nacionalnom i lokalnom nivou je da promovišu aktivno učešće mladih u društvu. Zajednička nam je misija da se unaprijedi saradnja i poboljša kvalitet života i osnaže djeca kao lideri budućnosti“, kazao je Dukaj.

Žunić je naglasila da je raduje što UNICEF i Ministarstvo javne uprave imaju zajedničke težnje kada je u pitanju razumijevanje interesa djece i mladih, posebno u smislu unapređivanja inkluzivnog pristupa.

„Ona je kratko predstavila prioritete za unapređenje prava djece u okviru novog Zajedničkog programa saradnje UNICEF-a i Vlade Crne Gore od 2023. do 2027. godine koji će u septembru biti usvojen na sjednici Izvršnog odbora UNICEF-a”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je razgovarano o nizu predstojećih aktivnosti koji se tiču unapređenja položaja i prava djece, obuke državnih službenika koji rade sa djecom i mladima, inicijativa za banku podataka za djecu koja bi pratila stanje dječjih prava u Crnoj Gori, kao i uspostavljanje mehanizama zaštite djece u pravnom sistemu.

Bonus video: