Žunić: UNICEF zagovara podizanje minimalne starosne dobi za brak na 18 godina

"Ministar je podijelio utisak da se opšti položaj djece u Crnoj Gori poboljšava, ali da je i dalje neophodan rad na istom", kaže se u saopštenju

1711 pregleda 2 komentar(a)
Žunić i Adžić, Foto: Tim za odnose sa javnošću
Žunić i Adžić, Foto: Tim za odnose sa javnošću

UNICEF zagovara podizanje minimalne starosne dobi za brak na 18 godina, saglasno preporukama Komiteta za prava djeteta, rekla je vršiteljka dužnosti šefa predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori, Sabina Žunić.

Ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić sastao se sa Žunić, a sastanak je bio prilika da iznesu svoje viđenje stanja dječjih prava i položaja djece u Crnoj Gori, posebno onih iz ugroženih kategorija.

Adžić je iskazao zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa UNICEF-om i istakao da postoji neograničena politička volja da se poboljša položaj djece, posebno imajući u vidu odluku premijera Dritana Abazovića da Savjet za prava djeteta izdigne na najviši nivo.

"Ministar je podijelio utisak da se opšti položaj djece u Crnoj Gori poboljšava, ali da je i dalje neophodan rad na istom, posebno imajući u vidu ugrožene kategorije djece - romske i egipćanske populacije i djece sa smetnjama u razvoju", kaže se u saopštenju.

On je, kako se navodi, izrazio zadovoljstvo učešćem MUP-a u projektu izgradnje "Dječje kuće", uz nadu da će se biti završen u skorijem vremenskom roku.

Žunić je čestitala je Adžiću stupanje na funkciju i izrazila nadu da će se dosadašnja uspješna saradnja nastaviti.

"UNICEF je kroz zajednički program saradnje sa Vladom Crne Gore identifikovao nekoliko polja od ključne važnosti kao što su socijalna zaštita i zaštita djece od nasilja, zdravlje djece, obrazovanje i inkluzija romske i egipćanske populacije te djece sa smetnjama u razvoju, i praćenje podataka o dječjim pravima", kaže se u saopštenju.

Žunić je, kako se navodi, informisala ministra da UNICEF zagovara podizanje minimalne starosne dobi za brak na 18 godina, saglasno preporukama Komiteta za prava djeteta.

"Crna Gora je pored Srbije i Sjeverne Makedonije odabrana kao država u kojoj će se raditi istraživanje o online seksualnom nasilju nad djecom uz stručnu pomoć MUP-a", kazala je ona.

Bonus video: