Đeka: Zaštita i ostvarivanje ljudskih i manjinskih prava važan dio integracionog puta u EU

"Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava ima značajnu ulogu u tom procesu, budući da su temeljna prava važan dio najznačajnijeg pregovaračkog poglavlja", kazao je ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka

1853 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava
Foto: Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava

Zaštita i ostvarivanje ljudskih i manjinskih prava važan je dio integracionog puta u Evropsku uniju, saopštio je ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka.

On se sastao sa ambasadorom Slovačke u Crnoj Gori Borisom Gandelom, koji je tom prilikom kazao da je Slovačka od samog početka pouzdan i snažan partner Crne Gore na njenom integracionom putu za punopravno članstvo u EU.

Gandel je pozdravio formiranje nove Vlade i istakao da je "jako važno da Crna Gora nastavi svojim evropskim putem".

Ujedno, prema njegovim riječima, proširenje Evropske unije je i proširenje njene stabilnosti.

"Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava ima značajnu ulogu u tom procesu, budući da su temeljna prava važan dio najznačajnijeg pregovaračkog poglavlja", kazao je Đeka.

On je rekao da je Vlada Crne Gore jasno pokazala stav o važnosti oblasti zaštite i unapređenja ljudskih i manjinskih prava jer je vratila samostalnost Ministarstvu ljudskih i manjinskih prava.

"Crna Gora je niz godina bila primjer po isticanju važnosti zaštite i unapređenja ljudskih i manjinskih prava, jer smo imali Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, što je bio rijedak slučaj i u regionu i šire. Uložićemo potreban trud da nastavimo gdje se stalo i pojačamo aktivnosti u cilju bolje vidljivosti i podizanja nivoa svijesti ukupne javnosti o pitanjima zaštite ljudskih i manjinskih prava i sloboda", kazao je Đeka.

U saopštenju Ministarstva se navodi da su se sagovornici saglasili da dvije države baštine odlične odnose, imaju izuzetan politički dijalog i da će nastaviti kroz projektne aktivnosti da unapređuju saradnju u cilju boljeg i uspješnijeg ostvarivanja ljudskih i manjinskih prava.

Bonus video: