Šćekić: Rješavanje stambenog pitanja zaposlenih u zdravstvu prioritet

"Oni su naveli da su u opštinama Berane, Pljevlja, Žabljak, Kotor i Podgorica postignuti dogovori, ali da zbog loše koordinacije između Ministarstava zdravlja i finansija i lokalnih samouprava, posljednjih pet godine nije im dodijeljena nijedna parcela", kaže se u saopštenju.

3575 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Ministarstvo zdravlja
Foto: Ministarstvo zdravlja

Rješavanje stambenog pitanja zaposlenih u zdravstvu jedan je od prioriteta Ministarstva zdravlja, poručio je resorni ministar Dragoslav Šćekić na sastanku sa predstavnicima Stambene zadruge zdravstvenih radnika „Zdravstvo“.

Šćekić je, u razgovoru sa Vladimirom Pavićevićem i Majom Radišević, rekao da će Ministarstvo pružiti punu podršku Stambenoj zadruzi, u cilju efikasnije i brže realizacije aktivnosti neophodnih za izgradnju stambenih objekata za zdravstvene radnike u opštinama u kojima je već pokrenuta procedura neophodna za dodjelu parcela za tu namjenu.

„Ministar je istakao da je jedan od prioriteta tog resora rješavanje stambenih pitanja zaposlenih u zdravstvu, kao jedno od najbitnijih egsitencijalnih pitanja“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da su Pavićević i Radišević upoznali Šćekića sa aktivnostima Stambene zadruge i statusom dijaloga sa predstavnicima lokalnih samouprava, koje su zainteresovane za rješavanje stambenih potreba zdravstvenih radnika, kako bi, prema njihovim riječima, zajednički, na što bolji način, rješavali ovo vrlo važno pitanje svih zaposlenih u zdravstvu.

„Oni su naveli da su u opštinama Berane, Pljevlja, Žabljak, Kotor i Podgorica postignuti dogovori, ali da zbog loše koordinacije između Ministarstava zdravlja i finansija i lokalnih samouprava, posljednjih pet godine nije im dodijeljena nijedna parcela“, kaže se u saopštenju.

Šćekić je, kako se navodi, rekao da će Ministarstvo dati svoj doprinos kako bi se što prije dodijelile parcele i krenulo u narednu fazu do konačne realizacije izgradnje stambenih objekata, sa posebnim naglaskom na sjeverne crnogorske opštine.

On je kazao da, imajući u vidu trend raseljavanja stanovništva, naročito iz sjevernog regiona, i migracije prema Podgorici i južnom regionu, prioritete daljeg razvoja treba usmjereni na plansku politiku decentralizacije zdravstvenih sadržaja, i zadržavanje mlađe i radno sposobne populacije u sjeverne centre Crne Gore.

"U tom smislu, unapređenje stambene politike i realizacija i rješavanje stambenih pitanja zaposlenih u zdravstvu, kroz saradnju sa Stambenom zadrugom, jedan je od ključnih faktora smanjenja nezaposlenosti i zaustavljanja odlaska kako ljekara tako i srednjeg medicinskog kadra iz sjevernih opština", rekao je Šćekić.

Bonus video: