Ojdanić: Ministartvo je tu da pomogne budućim akademskim građanima, uslovi moraju biti po evropskim standardima

"Direktorat svake godine ulaže u studentske i učeničke domove kroz adaptacije i rekonstrukcije, te obezbjeđuje uslove za kvalitetniji život učenika i studenta", kazala je Ojdanić

1822 pregleda 0 komentar(a)
studentski dom Podgorica, Foto: Ministarstvo prosvjete
studentski dom Podgorica, Foto: Ministarstvo prosvjete

Ministarstvo prosvjete, kao krovna institucija u procesu obrazovanja daje puni doprinos što bržem razvoju visokog obrazovanja što podrazumijeva i unapređenje i ulaganje u studentski standard, kazala je direktorica direktorata za tercijarno obrazovanje u Ministarstvu prosvjete, Neda Ojdanić.

Iz Ministarstva su rekli da Ojdanić, u okviru svojih redovnih aktivnosti posjetila je Studentski dom u Podgorici.

"Direktorat svake godine ulaže u studentske i učeničke domove kroz adaptacije i rekonstrukcije, te obezbjeđuje uslove za kvalitetniji život učenika i studenta", kazala je Ojdanić.

Kako su kazali iz Ministarstva, tokom obilaska, Ojdanić se uvjerila u dobre uslove koje Dom pruža svojim korisnicima. Posebnu pažnju zaslužuje studentska menza a u novom Domu ih ima dvije, i tri kluba. U njima se hrani oko 3.000 studenata i oko 100 učenika. Na raspolaganju su im sve vrste jela, od kuvanih do jela sa roštilja a u klubovima mogu kupiti sendviče, omlete, kolače, razna peciva. Iz kuhinje Novog doma vrši se ketering za podgoričke škole „1. jun“ i „Ljubović“. Hrana se sprema po mjesečnom jelovniku koji se mijenja uz dogovor sa studentskim komisijama koje su formirane prije mjesec dana.

Studentski dom Podgorica
foto: Ministarstvo prosvjete

"Funkcionišu dvije komisije, jedna od predstavnika studenata iz Doma i druga od predstavnika Studentskog parlamenta. Predstavnici u komisijama, Aleksandar Miličić i Vladimir Fatić kažu da imaju odličnu komunikaciju sa studentima. Knjiga primjedbi je uvijek aktivna, ali do sada nije bilo značajnih odstupanja", dodaje se u saopštenju.

"Studenti kažu da menza obezbjeđuje hranu i onima koji poste, ističući da je svojevremeno Reis Islamske zajednice Rifat Fejzić izrazio posebno zadovoljstvo odnosom prema studentima tokom posta. U jelovniku su zastupljene sve vrste namirnica, a nadležnima je najvažnije da se svim korisnicima pripremi i servira zdravstveno bezbjedna hrana. Kako bi se što kvalitetnije primjenjivao HACC sistem (kvalitetna ishrana) koji se u Domu primjenjuje od 2015. godine, imaju prilagođene procedure", saopšteno je iz Ministarstva.

"Institut za javno zdravlje, prema ugovoru, dva puta godišnje provjerava mikrobiološku ispravnost namirnica i jela, vode za piće, higijenu radnih površina, inventara i opreme i sanitarne preglede zaposlenih. Poslednje analize rađene su krajem februara mjeseca i svi uzorci su bili uredni. Studenti za menzu mjesečno izdvajaju 23,10 eura dok je za srednjoškolce cijena oko 16 eura", saopštili su iz Ministarstva.

"Studentske sobe su u dobrom stanju. Poslednjom adaptacijom uređena su kupatila i popločani hodnici. Prema riječima direktora JU „Dom učenika i studenata“ Luke Ilića, namjera im je da u narednom periodu rekonstruišu krovove, urede ventilaciju, obnove dušeke i okreče zidove", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo prosvjete, kako je rekla Ojdanić, je tu da pomogne. Budućim akademskim građanima se moraju obezbijediti najbolji uslovi, po evropskim i svjetskim standardima.

Bonus video: