URA: Korito rijeke Željeznice opet nelegalno prepriječeno, da li Opština Bar čeka novo izlivanje da bi reagovala?

Iz barske URE upozoravaju da je, umjesto mosta, odnedavno u neposrednoj blizini korito rijeke prepriječeno nasutom zemljom i pijeskom

2482 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: URA
Ilustracija, Foto: URA

Dvije godine nakon naše inicijative da se utvrdi odgovornost i riješi problem nelegalno izgrađenog, a potom srušenog mosta na rijeci Željeznici, slučaj je oživio i uništavanje rijeke se nastavlja, saopštili su danas iz barskog odbora Građanskog pokreta URA.

Kako su podsjetili, 2020. godine, nepoznati investitor je samoinicijativno, u privatne svrhe, izgradio most u naselju Bjeliši, na koritu rijeke Željeznice.

"Tada smo upozoravali na izlivanje rijeke, obratili smo se različitim opštinskim i državnim organima koji su se ograđivale od odgovornosti i prebacivali nadležnost na druge. Kao što smo i očekivali, prve obilne padavine izazvale su izlivanje rijeke Željeznice septembra 2020. Tek tada je Opština Bar reagovala i srušila nelegalno izgrađeni most. Troškovi sanacije terena i mosta iznosili su više desetina hiljada eura koje platila je opština, novcem građana Bara", saopštili su iz ove partije.

Iz barske URE upozoravaju da je, umjesto mosta, odnedavno u neposrednoj blizini korito rijeke prepriječeno nasutom zemljom i pijeskom.

"Privatni put je izgrađen neskladno i neplanski, stavljajući u opasnost okolna imanja, kuće i ostale objekte u slučaju izlivanja rijeke koje je sasvim izvjesno u budućnosti. Očekujemo da se utvrdi ko je investitor u izvođenju radova nasutog puta na rijeci Željeznici. Barska URA apeluje na Opštinu Bar da reaguje povodom navedenog problema na vrijeme. Stop nelegalnoj gradnji i ekološkoj devastaciji rijeke Željeznice", zaključili su iz URA.

Bonus video: