Prva Plava zastavica podignuta na plaži u Ulcinju

. Ovim ekskluzivnim obijlježjem šaljemo poruku da Crna Gora kao ekološka i mediteranska zemlja zauzima prepoznatljivo mjesto na turističkim mapama svijeta i da smo spremni da svim turistima pružimo ugodan boravak na crnogorskoj obali", kazao je direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore Mladen Mikijelj

5539 pregleda 7 komentar(a)
Foto: Morsko dobro
Foto: Morsko dobro

Prva Plava zastavica u Crnoj Gori za 2022. godinu podignuta je na kupalištu "MCM" na Velikoj ulcinjskoj plaži. Ove godine prestižno ekološko priznanje osvojilo je 38 kupališta u Crnoj Gori.

Svjetski Dan okeana i mora simbolično je odabran za dodjelu ovog prestižnog ekološkog obilježja za 38 plaža i jednu marinu u Crnoj Gori u jubilarnoj 35. godini postojanja.

Kako napominju u Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom, međunarodno priznanje Plava zastavica je ekskluzivno ekološko obilježje koje se godišnje dodjeljuje plažama i marinama čiji program promoviše visoke standarde iz četiri oblasti: kvalitet morske vode, usluga i sigurnosti na plažama, standarde iz oblasti zaštite životne sredine, kao i obrazovanja i informisanja o ekološkim vrijednostima.

Prvu Plavu zastavicu za 2022. godinu podigli su direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore Mladen Mikijelj i predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari.

"Ponosni smo na kvalitet naših plaža koje odgovaraju svjetskim standardima, a koje su značajne za Crnu Goru, kao atraktivnu turističku destinaciju. Ovim ekskluzivnim obijlježjem šaljemo poruku da Crna Gora kao ekološka i mediteranska zemlja zauzima prepoznatljivo mjesto na turističkim mapama svijeta i da smo spremni da svim turistima pružimo ugodan boravak na crnogorskoj obali", kazao je Mikijelj.

foto: Morsko dobro

Bajraktari je izjavio da je Ulcinj ponosan što ima 12 kupališta koji su nosioci Plave zastavice.

"Ulcinjske plaže su zaista brend ulcinjskog turizma, tako da će svi privrednici koji pokazuju ovakve rezultate imati podršku Opštine Ulcinj i Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore", istakao je Bajraktari.

Kako je kazao, pored obaveznih kriterijuma koje zakupac Plave zastavice mora da ispuni, neophodno je i da se promijeni pristup svih korisnika da brinu o životnoj sredini.

"Ove godine ćemo akcenat staviti na smanjenje i nadam se vrlo brzo ukidanje jednokratne plastike koji je jedan od velikih ekološkuh problema, naveo je direktor NVO "EKOM" Saša Karajović.

Bonus video: