Prebrojali putovanja, ali sakrili troškove

Savjet Radio-televizije Podgorica odobrio podatke shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, pa našao način da sakrije najbitniji dio

25268 pregleda 9 komentar(a)
Odobrili zahtjev, pa sakrili tražene podatke: prostorije Radio-televizije Podgorica, Foto: RTV Podgorica
Odobrili zahtjev, pa sakrili tražene podatke: prostorije Radio-televizije Podgorica, Foto: RTV Podgorica

Savjet lokalnog javnog emitera Radio-televizije Podgorica d.o.o. formalno je odobrio da se nevladinoj organizaciji LGBTIQ Socijalni centar dostave podaci svih putnih naloga za službena putovanja u inostranstvu vršioca dužnosti direktora Rada Vojvodića i drugog visokorukovodnog kadra za period od 1. januara do 5. maja ove godine, a onda rješenjima uspio da sakrije koliko je novca za to potršeno.

To se zaključuje iz dokumentacije u koju su “Vijesti” imale uvid.

”U postupku po zahtjevu, a u vezi sa traženim informacijama, navodimo da se nalaze u posjedu Savjeta Društva RTV Podgorica. Nadalje, ističemo da je Savjet društva u skladu sa svojim nadležnostima, u traženom periodu donio tri odluke o službenom putovanju v.d. izvršnom direktoru Radu Vojvodiću... Prva odluka je u vezi sa putem za Republiku Srbiju od 10. do 14. februara 2022. Druga odluka je u vezi sa putem u Republiku Srbiju i Republiku Hrvatsku od 16. do 21. marta. Treća odluka je u vezi sa putem u Republiku Srbiju od 27. aprila do 1. maja 2022...”, navodi se u rješenju, uz napomenu da se odluke u službenom putovanju mogu naći u prilogu rješenja.

Vojvodić
Vojvodićfoto: Boris Pejović

U odlukama, koje su sastavni dio dokumentacije, stoji da “troškovi službenog potovanja padaju na teret Društva sa ograničenom odgovornošću Radio televizija Podgorica. Imenovani je obavezan da na račun upiše razlog za učinjene troškove”.

U obrazloženju odluke Savjet se poziva na Odluku o osnivanju i Statut Radio-televizije Podgorica, ali linkovi koji vode do tih dokumenata na sajtu gradski.me ne rade.

Savjet se, obrazlažući odluke još poziva i na interno uputstvo o odobrenju troškova reprezentacije, kojeg nema na sajtu gradski.me.

”Članom 2 stav 1 alineja 2 internog uputstva o odobrenju troškova reprezentacije, propisano je da se troškovi reprezentacije smatraju troškovi učinjeni tokom službenih posjeta i stranih poslovnih partnera. Članom 5 i 8 internog uputstva propisano je da se sredstva za reprezentaciju mogu koristiti pod uslovom da je odobren službeni put u inostranstvo, te da je korisnik reprezentacije obavezan da na račun upiše troškove...”, stoji u obrazloženju odluka koje potpisuje predsjednik Savjeta Živko Andrijašević.

Iz NVO LGBTIQ Socijalni centar podsjećaju da su 10. maja lokalnom javnom emiteru Radio-televiziji Podgorica uputili zahtjev za slobodan pristup informacijama i uvid u dokumentaciju Gradske televizije, shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama.

”Naša organizacija je potom dobila rješenja u kojima se odbija zahtjev, uz obrazloženje da Gradska televizija ne posjeduje dokumentaciju, kao i da zaposleni nijesu saglasni za uvid u postojeće ugovore. Takođe, u dostavljenim odbijenim rješenjima, menadžment se poziva na statut, koji je nedostupan na sajtu ove televizije”, kazali su “Vijestima” iz NVO LGBTIQ

Juče im je, naglašavaju, dostavljen dio dokumentacije na osnovu rješenja za slobodan pristup informacijama, koje je odobrio Savjet RTV Podgorica, na sjednici održanoj 31. maja 2022.

”Informacije koji nam dostavlja Savjet su nepotpune i ne sadrže detaljne informacije, koje su prvenstveno tražene našim zahtjevom. Evidentno, Savjet Radio-televizije Podgorica, kao i menažment kuće, ne znaju da postupaju po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, zbog čega će naša organizacija pokrenuti i žalbu Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama u najskorijem roku, u skladu sa propisima”, najavili su iz LGBTIQ Socijalnog centra.

”Dolazimo do zaključka da čelnici RTV Podgorica prikrivaju podatke i ne ispunjavaju obaveze prema građanima Crne Gore koji ujedno i finansiraju ovaj medij, poslujući na način da se stiče utisak da je pomenuta televizija u privatnom vlasništvu”, zaključuju iz te NVO.

Bonus video: