Upoznavanje građana sa LGBT zajednicom

NVO Sistem pruža socijalnu, pravnu pomoc i savjetovanje u sklopu rada Drop in centra

2100 pregleda 1 komentar(a)
Sa panela, Foto: NVO Sistem
Sa panela, Foto: NVO Sistem

Kulturalni zazor prema onome što je drugačije još uvijek je prisutno u crnogorskom društvu i potrebno je prevazići barijere i stereotipe u vezi sa LGBT zajednicom.

To je ocijenjeno tokom panel diskusije koju je uz podršku Ministarstva ljudskih i manjinskih prava organizovala NVO Sistem, u okviru projekta "Na istoj smo frekvenciji".

"Drop in centar NVO Sistem upravo građanima i građankama pruža mogućnost da se upoznaju sa kvir kulturom i susretnu se sa onima za koje vjeruju da nijesu na istoj frekvenciji, saopšteno je.

NVO Sistem pruža socijalnu, pravnu pomoc i savjetovanje u sklopu rada Drop in centra, u cilju prevazilazenja barijera i stereotipa nad LGBT zajednicom.

"Ovom prilikom želimo da podržimo i osnažimo sve pripadnike/ce LGBT+ da prijave nadležnim institucijama svaki oblik nasilja i diskriminacije", navode iz organizacije.

NVO Sistem panel
foto: NVO Sistem

Kako su istakli, u praksi se vrlo često dešava da građani nemaju direktan kontakt sa LGBT+ pripadnicima, pa stoga ni informacije i dovoljno znanja o kvir zajednici i kulturi.

"Kroz upoznavanje i diskusiju pripadnika većinske zajednice i LGBT pripadnika i podrške stvorio se osjećaj pripadnosti i jednakosti medju različitostima. Panel diskusiju je otvorila direktorica NVO Sistem Neda Radović, koja je upoznala prisutne sa radom organizacije i ciljevima projekta. Uz podršku stručnih saradnika i projektnog tima, Petra Markovića - master psihologa, Nine Perišić i Tarika Ćatovića - pravnika, prisutni su upoznati sa kvir kvir kulturom i problematikom lgbt+ zajednice u Crnoj Gori", saopšteno je.

Bonus video: