Gradnje nema dok nam ne vrate zid

Porodica Ćetković blokiraće gradnju stambene zgrade nakon što su im srušili kamenu ogradu. Iz “Eurozoxa”, međutim, tvrde da je ograda većim dijelom bila na parceli na kojoj grade zgradu

12483 pregleda 9 komentar(a)
Nebojša Ćetković pokazuje gdje je nekad bio zid, Foto: Dragana Šćepanović
Nebojša Ćetković pokazuje gdje je nekad bio zid, Foto: Dragana Šćepanović

Vlasnica ugostiteljskog objekta i kuće u kolašinskom naselju Smailagića Polje Dragica Ćetković, juče je nakon nekoliko pokušaja uspjela da zaustavi radove na gradnji stambene zgrade, na parceli koja se graniči sa njenim imanjem.

To je, kako je objasnila “Vijestima”, učinila jer je prilikom iskopavanja na gradilištu minule sedmice srušena gotovo cijelom dužinom kamena ograda, tik pored kuće koja je u njenom i u vlasništvu njenog sina Nebojše.

Ćetkovići su ogročeni i što se ispostavilo, kako tvrde, da je razmak između njihove kuće i zgrade koja treba da se gradi “svega nekoliko, a ne sedam metara, kako zakon nalaže”.

”Pokazali su bahatost i nemar. Srušena je ograda, a da nas ni radnici ni nadzorni organ niti investitori nijesu obavijestili o tome. Radovi ne mogu biti nastavljeni dok ne dođu nadležne ispekcije i tačno se ne utvrdi stanje na terenu. Takođe, ne mogu raditi dok se ograda ne vrati u prvobitno stanje. Opomenuli smo ih da ivice temelja treba da budu sedam metara od naše kuće. Provobitnim radovima, zid su učinili nestabilnim i 10 dana je ‘visio’. Opomenuli smo ih da riješe to. Međutim, nastavili su radove i ograda se srušila”, objašnjavaju Ćetkovići.

Prema Dragičinim riječima, “neko je nelegalno dozvolio takav način gradnje i treba da snosi posljedice za to”. Ćetković kaže da investitor neće moći da nastavi gradnju sve dok se ispune njeni zahtjevi. Podsjeća da je preduzeće “Eurozox” godinama koristilo put koji je njeno vlasništvo za izgradnju drugog objekta u istom naselju.

”Očekivali smo razumijevanje i dogovor. Više godina su koristili put koji je naše vlasništvo da bi stizali do gradilišta, gdje se ovih dana završava druga stambena zgrada ‘Eurozoxa’. Dok ne saniraju štetu na mojem imanju, koju su izazvali nemarom i dok ne uvaže naše zahtjeve, neće više moći koristiti ni taj put”, poručuje Ćetković.

Direktor “Eurozoxa” Zoran Drobnjak “Vijestima” je potvrdio da je ograda koji su pored svoje kuće podigli Ćetkovići, srušena tokom radova na gradilištu. Međutim, on tvrdi da je ograda većim dijelom bila na parceli na kojoj “Eurozox” gradi zgradu. To, objašnjava, potvrđuju dva odvojeno rađena geodetska elaborata, koje su naručivali i Ćetkovići i njegovo preduzeće. On podsjeća da objekat grade “uz svu potrebnu dokumentaciju, dozvole i saglasnosti”.

”Mi smo zaista htjeli da sačuvamo ogradu, bez obzira na činjenično stanje. Čak smo se povukli malo unutra i pokušali da je sačuvamo. Međutim, kad je kopano za garažu i kad je ušla mehanizacija da povalja teren, taj zid koji je bio bez temelja i primitivno građen, urušio se. Prije početka gradnje dobili smo saglasnost, ispunili smo sve zakonske norme, dobili saglasnost glavnog državnog arhitekte... Kad završimo garažu i budemo radili uređenje terena, svakako ćemo graditi ogradu oko našeg objekta, tako da ne vidim nikakav problem”, rekao je Drobnjak.

On se juče sastao sa Ćetkovićima. Dogovoreno je da se u narednih desetak dođe do zajedničkog rješenja problema.

Bonus video: