Komnenović: Uspjeli smo da vratimo grad na pravi put

Odbor povjerenika danas odlučuje o izvještaju o radu gradonačelnika i lokalnih službi za 2021.

4650 pregleda 13 komentar(a)
Željko Komnenović, Foto: opstinativat.me
Željko Komnenović, Foto: opstinativat.me

Tivatska lokalna vlast iz korijena je promijenila odnos sa strateškim investitorima koji realizuju projekte na teritoriji te opštine, a borba za javni interes i društveno odgovorno djelovanje doveli su do dogovora sa Porto Montenegrom, čiji je rezultat naplata naknada za komunalno opremanje građevinskog zemljišta od blizu 2,4 miliona eura. To je urađeno prvi put poslije 12 godina, čime je prekinuta praksa bivših gradskih administracija koje su ovom investitoru opraštali dugove za komunalije.

To se navodi u Godišnjem izvještaju o radu predsjednika Opštine i organa lokalne uprave i službi Opštine Tivat za 2021, koji je pripremila administracija aktuelnog tivatskog gradonačelnika Željka Komnenovića (NP).

Izvještaj, jedan od najznačajnijih dokumenata koji tokom godine dolazi na dnevni red lokalnog parlamenta, naći će se danas pred Odborom povjerenika Opštine Tivat koji u njenim funkcijama mijenja prije par mjeseci raspušteni dosadašnji saziv SO Tivat.

Komnenović je kao bitne karakteristike rada lokalne uprave Tivta u protekloj godini u izvještaju apostrofirao finansijsku sanaciju Opštine koju je iz minusa od oko četiri miliona eura iz oktobra 2020. aktuelna naslijeđenog od dotadašnje DPS-SD-HGI uprave, Komnenovićeva administracija na kraju 2021. dovela do plusa od 5,7 miliona eura u gradskoj kasi i vraćenih skoro svih dugova naslijeđenih od prethodne administracije bivšeg gradonačelnika Siniše Kusovca (DPS).

”Kako bismo zaštitili javni interes i razjasnili uzroke devastiranog gradskog budžeta, tivatska administracija podnijela je više krivičnih prijava za visoku korupciju protiv bivšeg predsjednika Opštine Kusovca, te bivših istaknutih članova upravljačkih organa tivatskih opštinskih preduzeća i ostalih odgovornih osoba. Dio krivičnih prijava podnešen je u 2021.godini, a sa istim aktivnostima se nastavilo i u 2022. godini”, navodi se u Izvještaju.

Ipak, nadležni tužilački organi, iako su otvorili istrage po skoro svim tim prijavama, do sada nisu još formlano podigli nijednu optužnicu protiv prijavljenih bivših tivatskih DPS-SD-HGI funkcionera.

U Izvještaju se naglašava da je aktuelna opštinska uprava lani mještanima Krtola lani isplatila oko 2,5 miliona eura za zemlju na lokalitetu Klačina koju im je prethodna lokalna vlast praktično uzurpirala i bez riješenih imovinsko-pravnih odnosa, tu sagradila postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

Navodi se da je lani sprovedena racionalizacija i smanjenje broja zaposlenih u lokalnoj upravi i da nije bilo konačnog negativnog mišljenja Vladine Komisije za žalbe ni na jedan predmet koji je okončan otkazom za bivše radnike Opštine, a koji su nakon toga toj komisiji podnijeli žalbe.

”Takođe, do sada nije zaključen nijedan ugovor o privremenim i povremenim poslovima, kao ni ugovor o djelu za zapošljavanje u lokalnoj upravi, a što je bila praksa bivše vlasti”, naveo je Komnenović u Izvještaju, dodajući da se radilo i na racionalizaciji u poslovanju lokalnih preduzeća i ustanova, pa je tako lani na sjednici SO Tivat donesena i odluka o spajanju Autobuske stanice i Parking servisa Tivat u jedno preduzeće, čime će se poboljšati efikasnost rada i smanjiti troškovi poslovanja tih firmi.

Navodi se i da je najznačajniji prošlogodišnji uspjeh na planu sporta bio reorganizacija i izbor nove uprave Fudbalskog kluba Arsenal čiji je vlasnik Opština, te potpisivanje novog dugoročnog sponzorskog ugovora tog kluba sa Porto Montenegrom koji će ga godišnje podržavati sa iznosom od 150.000 eura, što je već doprinijelo da se Arsenal nedavno, prvi put u klupskoj istoriji, plasira u Prvu nacionalnu fudbalsku ligu.

Vanredni lokalni izbori u Tivtu nakon raspuštanja lokalnog parlamenta kojeg je zbog višemjesečnog nerada, 10. marta raspustila Vlada bivšeg premijera Zdravka Krivokapića, trebalo je da se održe 5. juna. Ipak, oni su voljom nove vladajuće većine na državnom nivou koju predvode URA i DPS, odloženi za kraj oktobra, do kada će Tivtom upravljati gradonačelnik Komnenović koji je u punom mandatu i petočlani Odbor povjerenika imenovan od Krivokapićeve Vlade.

Prestanak značajnih investicija sa državnog nivoa

Komnenović podvlači i da je aktuelna gradska uprava uspjela da poslije višegodišnje pauze i prestanka bilo kakvih značajnijih investicija sa državnog nivoa u Tivat, obezbijedi da se iz državnog budžeta i fondova državnih preduzeća uskoro počnu realizovati tri veća projekta: gradnja preko Uprave javnih radova Crne Gore objekta nove osnovne škole u Radovićima vrijednog 3,8 miliona eura, izgradnja obalnog šetališta na potezu od Donje Lastve do Lepetana u što će JP Morsko dobro uložiti četiri miliona eura, te završetak obalnog šetališta i rive na Belanima za što će Vlada obezbijediti 1,1 milion eura.

”Godinu za nama obilježio je bojkot rada SO Tivat od strane opozicionih odbornika iz DPS, SD i HGI, kao i odbornika SDP-a koji je do tada davao manjinsku plodršku vladajućoj koaliciji NP, BF-GB u parlamentu. Bojkot za koji nije objavljen zvaničan razlog, direktna je posljedica dešavanja na državnom nivou i ideoloških ciljeva partija iz Tivta sa centralom u Podgorici”, naveo je gradonačenik Komnenović u izvještaju poručujući da će uprkos tome, “borba za odbranu javnog interesa, zalaganje za očuvanje Tivta kao vodeće nautičke destinacije i grada poželjnog za investiranje, uz konstantno plodizanje kvaliteta života Tivćana, biti zadaci na kojima ćemo insistirati i u narednom periodu”.

Bonus video: