Komnenović: U godinu i po dana uspjeli smo da konsolidujemo finansije, vratimo sve dugove...

Predstavnici Vlade u Odboru povjerenika ocijenili da je “metodologija izrade izvještaja problematična" i da je "strukturalno mogao da bude bolji”

3874 pregleda 4 komentar(a)
Sjednica Odbora povjerenika u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Sjednica Odbora povjerenika u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Nakon višeačasovne rasprave, Odbor povjerenika Opštine Tivat je većinom glasova usvojio Godišnji izvještaj radu predsjednika Opštine i organa lokalne uprave i službi Opštine Tivat za 2021” koji mu je podnio gradonačelnik Željko Komnenović.

Za usvajanje izvještaja glasali su povjerenici iz Tivta Spasoje Ljesar, Goran Sindik i Milena Kovačević, dok su uzdržani bili predstavnici Vlade Marko Vukašinović (Ministarstvo ekonomskog razvoja ) i Novica Vuković (Ministarstvo finansija).

Komnenović je kazao da od kada je preuzela vlast u oktobru 2020. aktuelna gradska NP-BF-GB uprava je većinu vremena funkcionisala u režimu kriznog menadžmenta, suočavajući se sa posljedicama pandemije korionavirusa, ogromnim dugovima koje joj je ostavila prethodna DPS-SD-HGI vlast i potrebom racionalizacije i smanjenja preglomazne lokalne administracije.

“U godinu i po dana uspjeli smo da potpuno konsolidujemo gradske finansije i iz minusa od četiri miliona dođemo do plusa od preko 5,7 miliona eura koliko sada imamo na računu, da vratimo sve dugove, na bolje resetujemo odnose sa strateškim stranim investitorima prisutnim u Tivtu, racionalizujemo lokalnu upravu, pokrenemo investicije u lokalnu infrastrukturu i krenemo u borbu protiv visoke korupcije na lokalnom nivou koja je karakterisala rad bivše vlasti i zbog čega smo podnijeli brojne krivične prijave protiv bivših visokih lokalnih funkcionera protiv kojih tužilaštvo trenutno vodi sedam izviđajnih postupaka. Nadamo se da će se sa kadrovskim promjenama u Tužilačkom savjetu, SDT i VDT postupci po tim prijavama konačno se pokrenuti sa mrtve tačke”, kazao je Komnenović.

Gradonačelnik i njegovi saradnici najavili su za vikend preseljenje Službe zaštite Tivta na novu privremenu lokaciju u prostoru bivšeg vojnog objekta Opatovo, te namjeru da se novi Vatrogasni dom umjesto u Gradiošnici gdje ga je zamislila bivša lokalna vlast, gradi na mnogo logičnijem mjestu - na lokaciji aktuelne barake Odjeljenja bezbjednosti Tivat i to u partnerstvu sa MUP-om, kako bi Tivat na tom mjestu konačno uz Vatrogasni dom, dobio i primjereni objekat Policijske stanice.

Uskoro kreće i obnova Šoping centra na Seljanovu gdje će se napraviti i opremiti Omladinski centar i prostorije za NVO sektor, na jesen treba da krene gradnja objekta nove osnovne škole u Krtolima vrijednog 3,8 miuliona eura, a Opština je spremna da obezbijedi lokaciju i oslobodi obaveze plaćanja komunalija partnera sa kojim bi gradila stanove za rješavanje pitanja krova nad glavom 37 romsko-egipćanskih porodica koje sada žive u lošim uslovima u neformalnom naselju “7. jul”.

Povjerenici su pitali za odnos i saradnju Opštine sa džavnim organima i službama, na šta je Komnenović odgovorio da je saradnja sa bivšom Vladom premijera Zdravka Krivokapića bila dobra “ali je mogla biti i mnogo bolja u nekim oblastima, potovo u zaštiti prostora”, te da je bilo i da još ima problema u radu nekih državnih službi u Tivtu, poput Katastra i Odjeljenja za javnu upravu MUP-a koji ne mogu kvalitetno odgovoriti naraslim potrebama grada i privrede.

“Nema realnog opravdanja za ovako loš rad i rezultate Katastra u Tivtu i tu treba tražiti i personalnu odgovornost rukovodilaca tog Odjeljenja ali i u cijeloj Upravi. Nikada kod nas u Crnoj Gori odgovornost nije personalizovana kao što je to slučaj svugdje u svijetu, nego se uvijek ide u nekakva opravdanja ovim ili onim razlozima”, kazao je povjerenik Goran Sindik koji je za rad lokalne uprave u protekloj godini istakao da je “ova adminsitracija pokazala kvalitativno jako veliki pomak u odnosu na ono što je bilo ranije”.

Sa sjednice Odbora povjerenika u Tivtu
foto: Siniša Luković

Predstavnici Vlade Marko Vukašević i Novica Vuković su kritikovali izvještaj gradonačelnika ocjenjujući da je “metodologija izrade izvještaja problematična i on je strukturalno mogao da bude bolji”. Vukašević je zamjerio na obimnosti izvještaja koji na skoro 160 strana detaljno prikazuje rad svih opštinskih organa i službi.

Iako je zamjerio na obimnosti izvještaja i konstatovao da on ”pokazuje i stvari koje nisu bitne”, Vukašević je prebacio Komnenoviću što u tom dokumentu ovaj nije pomenuo svoje lanjske sastanke sa bivšim ministrima finansija i ekonomskog razvoja Milojkom Spajićem i Jakovom Milatovićem kao i što se u izvještaju “koriste nazivi državnih institucija koje već duže pod tim imenima ne postoje”. Njega i kolegu iz Ministarstva finansija Novicu Vukovića posebno je privukao dio izvještaja o radu Službe interne revitzije Opštine, pa su predstavnici Vlade u Odboru povjerenika tražili niz objašnjenja, na šta im je odgovorila rukovodioteljka te službe Jela Mrdak, ali i Komneniović koji je poručio da su krivične prijave koje je protiv bivših lokalnih funkcionera zbog sumnje za visoku korupciju i zloupotrebe javnih resursa aktuelna lokalna vlast podnijela, u velikoj mjeri rezultat rada Službe interne revizije.

“Međutim, zaludu mi podnosimo te prijave kada tužilaštvo i pravosuđe po njima ne postupaju. Možemo uraditi hiljadu revizija i podnijeti na desetine prijava, ali ako na to nemamo reakcije nadležnih državnih organa, onda nećemo imati ni konačan rezultat,- poručio je on, na što je Vukašević odgovorio da traži da u izvještaju bude konkretno navedeno što se postiglo po svakoj od tridesetak preporuka koje je interna revizija donijela u prošle godine sprovedenim postupcima revizije.

Komnenović je odgovorio da je Služba revizije lani radila kvalitetno i da je to što je “forma izvještaja možda manjkava ne znači da nešto nije urađeno kako treba”.

“Ja više vodim računa o konačlnom rezultatu kojeg ovdje imamo, nego o formi”, kazao je gradonačelnik koji je sa predstavnicima Vlade u Odboru povjerenika bio i na “različitim talasnim dužinama” oko predloga odluke o davanju na korišćenje sportskih terena u Velikom gradskom parku Fudbalskom lubu Arsenal.

Vuković i Vukašević insistirali su da odluka navodnodno nije adekvatno pripremljena jer po njima, mora postojati formalno mišljenje Ministarstva finasija može li Opština sopstvenu imovinu davati na korišćenje klubu čiji je ona isključivi vlasnik, a po njima o tome treba da se izjasni i Agencija za zaštitu konkurencije “jer su i drugi klubovi možda zaintetresovani da koriste te terene”.

Odluka nije prošla jer je svih pet povjerenika bilo uzdržano pri glasanju.

Bonus video: