"Zdravstveni turizam u 2024. godini predstavljaće najvažniji segment cjelogodišnje turističke ponude"

Ona je navela da će strateški pravac „Zdravija Crna Gora“, sa unaprijeđenim aspektima primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite i preventive, i novim proizvodima, omogućiti veći kvalitet života, a time i prosperitet nacije

2816 pregleda 3 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Redakcija Mediabiro
Sa konferencije, Foto: Redakcija Mediabiro

Zdravstveni turizam u Crnoj Gori, u 2024. godini, predstavljaće najvažniji segment cjelogodišnje turističke ponude, kojeg će posebno pratiti dizajnirani turistički proizvodi prilagođeni za zdravstvene turiste, najavila je predstavnica Ministarstva zdravlja Nataša Žugić.

Ona je to kazala na konferenciji “Wellbeing as a travel trend” u organizaciji Ministarstva zdravlja i Udruženja za odgovorni i održivi razvoj (UZOR).

Kako je saopšteno iz UZOR-a, konferencija je posvećena potencijalima i mogućnostima razvoja zdravstvenog turizma u Crnoj Gori imala je internacionalni karakter, a na njoj su učestvovali eminentni stručnjaci iz sfere medicine i turizma iz više država.

Načelnica Direkcije za razvoj i planiranje zdravstvenog turizma u Ministarstvu zdravlja, Nataša Žugić, prezentovala je nacionalnu viziju zdravstvenog turizma, kao i projekat DigNest.

Ona je navela da će strateški pravac „Zdravija Crna Gora“, sa unaprijeđenim aspektima primarne, sekundarne i tercijarne zdravstvene zaštite i preventive, i novim proizvodima, omogućiti veći kvalitet života, a time i prosperitet nacije.

Prema njenim riječima, Zdravija Crna Gora je središte biomedicinskog razvoja kroz nove tehnologije, proizvodnju ljekova, ljekovitog bilja i organske hrane uz pružanje specijalizovanih zdravstvenih usluga.

Žugić je dodala da tu spadaju inovativni i standardni terapeutski i rehabilitacioni programi, sa ciljem privlačenja posebne grupe pacijenata i istraživača iz regiona i šire.

Ona je navela i da je Zdravija Crna Gora društvo tehnologije za zdravlje, nauku, blagostanje, regionalnu saradnju i mir.

Žugić je rekla da je cilj konferencije unapređenje potencijala razvoja zdravstvenog turizma u Crnoj Gori.

Prema njenim riječima, cilj konferencije je i stručna podrška malim i srednjim preduzećima, edukacija menadžera i potencijalnih preduzetnika, radi osnivanja zdravstvenih ustanova u ugostiteljskim objektima i hotelijerima, inovativnim grupama u oblasti medicine, informatike kao i povezivanje oblasti zdravstva i turizma u svrhu ostvarivanja strateške Vizije Programa razvoja zdravstvenog turizma 2021-2023. godine.

“Vizijom Programa razvoja zdravstvenog 2021-2023. definisano je da će, u 2024. godini, zdravstveni turizam u Crnoj Gori predstavljati najvažniji segment crnogorske cjelogodišnje turističke ponude, kojeg prate posebno dizajnirani turistički proizvodi prilagođeni za zdravstvene turiste”, kazala je Žugić.

Ona je dodala da unapređenje konkurentnosti podrazumijeva aktivan odnos države u cilju otklanjanja svih identifikovanih sistemskih prepreka kroz izgradnju okvira za planski razvoj i investicije.

Cilj konferencije bio je, kako se navodi, da se na visokokvalitetan i svrsishodan način okupe profesionalci iz oblasti turizma i oblasti medicine.

“I da kroz primjere dobre prakse i diskusiju inspirišu prisutne i našu turističku javnost na kreiranje proizvoda kojim bi proširili sopstvenu ponudu, kreirali nove aranžmane i otvorili nova tržišta uz povezivanje upravo sektora medicine i turizma”, kaže se u saopštenju.

Bonus video: