Mještani Rečina: Zbog čega resor Ibrahimovića ćuti i štiti koncesionara?

"Koncesionar nije završio radove u roku koji mu je ostavljen. Tako, sa istekom roka, stekli su se uslovi da ugovor bude raskinut, bez opasnosti od plaćanja odštete države koncesionaru", navodi se u saopštenju

3799 pregleda 2 komentar(a)
Sa jednog od prethodnih okupljanja mještana, Foto: Dragana Šćepanović
Sa jednog od prethodnih okupljanja mještana, Foto: Dragana Šćepanović

Mještani i vlasnici imanja u kolašnskom selu Rečina podsjećaju da je ugovor koji je Vlada potpisala sa firmom Hydro logistics, koja gradi malu hidroelektranu (mHE) Skrbuša na istoimenom vodotoku istekao 27.decembra 2021.godine.

Takođe, kako su napisali u saopštenju, "tada je Ministarstvo kapitalnih investicija dalo koncesionaru primjereni rok od tri mjeseca, do 27. marta 2022, da završe radove predviđene drugom fazom, u suprotnom će biti pokrenut raskid ugovora".

"Koncesionar nije završio radove u roku koji mu je ostavljen. Tako, sa istekom roka, stekli su se uslovi da ugovor bude raskinut, bez opasnosti od plaćanja odštete države koncesionaru. Takođe, koncesionar je od Suda izvojevao zabranu ometanja posjeda u vlasništvu koncesionara, za dio mještana i vlasnika imanja koji su protestovali, a u cilju nastavka radova. Mještani nisu kršili nakon donošenja te sudske odluke, sve dok koncesionar nije nastavio radove zbog nepravilnosti koje je napravio na trasi cjevovoda, tako da ni po tom zahtjevu nema osnova za naplatu štete od države", tvrde mještani i vlasnici imanja u Rečinama, koji se, već dvije godine protive izgradnji mHE.

Tvrde da su bez rezultata pokušali da dobiju odgovore od Ministarstva kapitalnih investicija. Podsjećaju i "da je ugovor za mHE u Kraljskim Barama istekao samo dana razlike, u odnosu na mHE "Skrbuša". Međutim, kako tvrde, "ugovori u Kraljskim Barama su raskinuti odmah po isteku, bez davanja dodatnog roka, dok se u slučaju mHE Skrbuša prolangira".

"Na osnovu svih razloga, koji omogućavaju raskid ugovora bez bojazni da država plaća odštetu koncesionaru, nama se nameće pitanje zbog čeka ministarstvo na čijem je čelu Ervin Ibrahimović ćuti. Zbog čega se ne radi ništa na rješavanju rešavanja tog problema i zbog čega štite koncesionare, ako se gotovo prije pola godine krenulo u raskid ugovora", pitaju mještani Rečina.

Bonus video: