Ponovo sječa u Kolašinu: Stanari presudili, nadležni nemoćni

Stabla srušena jer su navodno predstavljala opasnost po zgradu, nadležni nijesu mogli da reaguju jer su rasla na privatnoj zemlji
104 pregleda 3 komentar(a)
Kolašin sječa, Foto: Dragana Šćepanović
Kolašin sječa, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 12.10.2017. 19:27h

Nekoliko stabala jele posječeno je u dvorištu stambene zgrade u blizini hotela „Bjanka“, nedaleko od centra Kolašina.

Stablima su „presudili“ stanari , jer je navodno drveće visinom ugrožavalo zgradu.

Opštinske službe bile su nemoćne, jer su četinari rasli na privatnom posjedu. Načelnik Komunalne policije Zoran Kujović kaže da su se stanari još prije dvije godine obratili nadležnoj komisiji, tražeći uklanjanje stabala. S obzirom da je zemljište na kojem je bilo drveće privatno vlasništvo, pojašnjava on, komisija nije bila nadležna.

“Stabla zaista jesu bila visoka, ali ne znam u kojoj su mjeri i na koji način ugrožavala objekat. Stanari su dobili saglasnost jednog od vlasnika parcele gdje je drveće raslo. Proces sječe smo propratili na terenu i u tom dijelu je sve u redu“.

Jele su posađene najvjerovatnije odmah poslije Drugog svjetskog rata, kad i ostali četinari u centru grada. Sudeći po panjevima i ostacima stabala nakon sječe, nijesu bila suva i oboljela.

Prije nekoliko godina, kada je u posječena jedna od najstarijih kolašinskih lipa, ekolozi su tražili da se drvoredi proglase za ambijentalnu vrijednost grada. Tada je i organizovan protest građana koji su upozorili da se nestručnim potkresavanjem drveće „sakati“ i neplanski siječe. Nakon toga, posječeno je nekoliko potpuno zdravih stabala četinara ispod vrtića, takođe na privatnom posjedu. I tada su ekolozi protestovali. U septembru su testere komunalnog oborile i jednu jelu, koja je navodno bila suva i ugrožavala prolaznike u gradskom parku.

Bonus video: