Uspješno operisan trinaestomjesečni pacijent

alom pacijentu izvedena operacija urođenog defekta dijafragme, iz KC kažu da je postoperativni tok je dobar i brz

6704 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Klinički centar Crne Gore
Foto: Klinički centar Crne Gore

Na Insitutu za bolesti djece (IBD) Kliničkog centra (KC) otvoreno je odjeljenje za mini invazivnu hirurgiju najmlađih pacijenata, na kojem je uspješno izvedena prva operacija urođenog defekta dijafragme.

Tako je KC, saopšteno je iz te ustanove, svrstan među 10 ustanova Evrope u kojima se izvodi mini invazivna video asistirana kardiohirurgija, koja bi u narednih godinu trebalo da postane standardna procedura.

Pojašnjavaju da su, u posljednjih 10 godina, mini invazivne hirurške intervencije izvođene u Univerzitetskoj dječijoj klinici u Beogradu.

Iz KC naglašavaju da je operaciju, sa kolegama iz IBD-a, uradio specijalista dječije hirurgije Branislav Jovanović, načelnik laparoskopije u Univerzitetskoj dječijoj klinici u Beogradu.

„Imali smo pacijenta starog 13 mjeseci, a kome je otkriven defekt, odnosno nedostatak prednjeg dijela prečage, odnosno dijafragme. U taj defekt povremeno je ulazilo crijevo i dio trbušne keceljice, sa stalnom opasnošću da dođe do zaglavljivanja crijeva i propadanja. Pacijent je imao povremene respiratorne infekcije koje su povezane sa pritiskom tog crijeva i sadržaja na pluća. Poslije priprema, izvršili smo minimalno invazivnu operaciju. Pacijent danas, umjesto velikog reza po sredini stomaka ili poprečno, ima tri mala reza od po pet milimetara i nekoliko manjih ubodnih ranica. Izvršili smo i plastičnu rekonstrukciju tog defekta da ne bi dolazilo do ponovnog uvlačenja tih djelova crijeva i trbušnih organa u grudni koš“, objasnio je Jovanović.

Ovakav tip zahvata, kažu iz KC, veoma je rijedak, a u posljednjih 20 do 30 godina urađene su tri takve operacije u Tiršovovoj.

Pojasnili su i da mali pacijent, umjesto velikog reza, ima tri manja od po pet milimetara. Operacija je, tvrde iz KC, završena uspješno, a postoperativni tok je dobar i brz.

Direktor Instituta za bolesti djece Velibor Majić zahvalio je kolegi na izvedenom zahvatu uz nadu da će saradnja i ubuduće rezultirati uvođenjem novih metoda

„Želio bih da pomenem da uspjeh ove operacije ne bi bio potpun da nije bilo kolega pedijatara koji su pripremili dijete, kolega anesteziologa, instrumentara, anestetičara koji su svi doprinijeli da ovaj zahvat, koji je vrlo rijedak i na klasičan način zna da bude vrlo zahtjevan, protekne na najbolji način. Nadam se da ćemo nastaviti uspješnu saradnju zbog dobrobiti svih naših pacijenata“, kazao je Majić. Autorka je studentkinja novinarstva na Fakultetu političkih nauka Univerziteta Crne Gore, na praksi u nezavisnom dnevniku "Vijesti"