Klizište u Pivi i ove godine sačekalo turiste: "Bruka i sramota za jedan međunarodni put"

Pivljani su goste tokom prošle ljetnje sezone “dočekali” i “ispratili” sa klizištem koje nije bezbjedno za učesnike u saobraćaju, a tako će, ubijeđeni su mještani, kao i predsjednik Opštine Plužine, biti i ovog ljeta

25271 pregleda 14 komentar(a)
Radovima nikad kraja: klizište u Pivi, Foto: Svetlana Mandić
Radovima nikad kraja: klizište u Pivi, Foto: Svetlana Mandić

Kao i svaka rabota koja počne kod nas da se radi - od Markova do kukova dana, otprilike tako je i ovo ovdje. Ovo je bruka i sramota za jedan međunarodni put koji spaja Crnu Goru sa Bosnom. Evo toliko vremena se ništa ne radi, odugovlači se. To je stvarno neozbiljno. Dobro je ako turiste radovi ne dočekaju i iduće godine.

Tako Željko Mitrić iz Plužina komentariše radove na sanaciji klizišta u mjestu Gojkovića do, na samom ulazu u Plužine, iz pravca Nikšića.

Željko Mitrić
Željko Mitrićfoto: Svetlana Mandić

Klizište se pokrenulo u martu prošle godine, kada je odnijelo oko 15 metara ceste, dok je dubina odronjenog dijela skoro dva metra, a njegova sanacija otpočela je sredinom aprila ove godine.

Pivljani su turiste tokom prošle ljetnje sezone, kada je pojačana frekvencija saobraćaja, “dočekali” i “ispratili” sa klizištem koje nije bezbjedno za učesnike u saobraćaju, a tako će, ubijeđeni su mještani, kao i predsjednik Opštine, biti i ove godine. Sezona je već počela, a radovi su i dalje u punom jeku.

”Ovo što se golim okom može vidjeti čini mi se da radovi idu mnogo sporije nego što su najavili iz Direkcije za saobraćaj. Dosta još posla treba da se ovo završi. Klizište nije nimalo bezazleno i zbog toga sumnjam da će se završiti prije kraja sezone, a volio bih i radi turista i svih ljudi koji se kreću ovim putem, da to bude što prije”, kazao je predsjednik Opštine Plužine Mijuško Bajagić.

Mijuško Bajagić
Mijuško Bajagić foto: Svetlana Mandić

Kako je kazao, saobraćajnica od Plužina do Foče je u izuzetno lošem stanju, a klizište koje još nije sanirano samo je dodatna smetnja za turiste.

To je potvrdila i Ketrin Doftevil iz Pariza.

”Zemlja je prelijepa, ali ovaj put je veliki problem. Ima dosta velikih kamenja po putu koji predstavljaju veliku opasnost. To je veliki problem”, kazala je Doftevil.

Lijepa zemlja, a takav problem: Ketrin Doftevil
Lijepa zemlja, a takav problem: Ketrin Doftevilfoto: Svetlana Mandić

Magistralni put Plužine–Sarajevo, tačnije dio do Foče, decenijama je prepoznat kao saobraćajnica koju je bolje zaobići, jer neuređeni tuneli, odroni, lavine, ali i uska krivudava saobraćajnica sa bezbroj klizišta, predstavljaju stalnu opasnost za sve učesnike u saobraćaju. Klizište, koje je odmah nakon tunela, opasnost je više.

”Na ovoj relaciji sam skoro svaki dan. Ova sanacija traje predugo. Užasno dugo. Mislim da se neće brzo završiti, jer sporo ide, nikako. Većina dana se i ne radi. Što je tako, ja ne znam. Bude dosta vozila da čeka. Sad je i sezona i ima baš dosta auta”, kazao je Miloš Jovović.

I dok su predsjednik Opštine, mještani, kao i vozači, skeptični i ne nadaju se završetku sanacije klizišta do kraja sezone, direktor Parka prirode “Piva” Slobodan Delić vjeruje da će radovi biti okončani do sredine narednog mjeseca.

”Vjerujemo da će radovi biti završeni do sredine jula, tako da će u špicu sezone put biti bez zastoja i da će biti prohodan. Kašnjenje u sanaciji klizišta, kroz neefikasno raspisivanje javne nabavke nadamo se da će biti riješeno efikasnim radom sadašnjeg izvođača. Ovi radovi sigurno nisu za turističku sezonu, ali realnost se ne može promjeniti”, kazao je Delić.

Još veći optimisti su iz Uprave za saobraćaj koji očekuju da će radovi na sanaciji klizišta biti gotovi za petnaestak dana, mada slike na terenu govore sasvim drugo.

”Trenutno se izvode radovi na sanaciji klizišta na stacionaži km 27+150. Na osnovu do sada izvedenih radova, kao i planirane dinamike izvođenja preostalih radova, očekujemo da se svi radovi na ovom klizištu završe u narednih petnaestakak dana”, kazali su “Vijestima” iz Uprave za saobraćaj.

Nedaleko od klizišta, postoji i jedno manje, a vrijednost radova na njihovoj sanaciji je oko 338.000 eura. Radovi, kako su naveli iz Ministarstva kapitalnih investicija, podrazumijevaju zasijecanje, struganje i rušenja asfalta, zatim rušenje betonskih ivičnjaka, iskop zemlje, izradu nasipa i zamjenu materijala, kao i nabavku, transport i ugradnju tampona, bituminiziranog nosećeg sloja, habajućeg sloja od asfalt betona, nabavku i ugradnju betonskog rigola, betoniranje prilaza, demontažu postojeće i ugranju nove zaštitne ograde, betoniranje, izradu asfaltnog zastora... Režim saobraćaja na mjestu radova je promijenjen sa dvosmjernog na jednosmjerni.

Magistralni put Plužine–Sarajevo, tačnije dio do Foče, decenijama je prepoznat kao saobraćajnica koju je bolje zaobići, jer neuređeni tuneli, odroni, lavine, ali i uska krivudava saobraćajnica sa bezbroj klizišta, predstavljaju stalnu opasnost za sve učesnike u saobraćaju. Klizište, koje je odmah nakon tunela, opasnost je više.

Bonus video: