Mijušković: Ni škola, ni Centar za socijalni rad nisu brinuli o učenici

Ovaj slučaj odnosi se na učenicu osmog razreda iz Gusinja, čiji roditelji su razvedeni, otac godinama živi u Americi, a majka se ponovo udala i živi u Austriji. Pošto nisu mogli da se prilagode na uslove i jezik u Austriji, djeca su se vratila u Crnu Goru i počela da žive s babom, koja nije postavljena za privremenog staratelja

10991 pregleda 4 komentar(a)
Gusinje, Foto: BORIS PEJOVIC
Gusinje, Foto: BORIS PEJOVIC

Zamjenica zaštitnika ljudskih prava i sloboda Snežana Mijušković utvrdila je da je postupanjem nadležnih državnih organa povrijeđeno više prava jednoj učenici osnovne škole iz Gusinja, a naročito prava na roditeljsko staranje, obrazovanje, zaštitu od seksualnog zlostavljanja i time njen najbolji interes.

Ovaj slučaj odnosi se na učenicu osmog razreda iz Gusinja, čiji roditelji su razvedeni, otac godinama živi u Americi, a majka se ponovo udala i živi u Austriji. Pošto nisu mogli da se prilagode na uslove i jezik u Austriji, djeca su se vratila u Crnu Goru i počela da žive s babom, koja nije postavljena za privremenog staratelja.

Podnosilac pritužbe je otac, koji u pritužbi navodi da je dobio informaciju da je kćerka sa tek navršenih 14 godina počela vanbračnu zajednicu sa muškarcem od oko 30 godina, koji je već bio u zajednici sa drugom ženom i imaju dvoje malo djece. Takođe je kazao da ima informaciju da ona ima dosta sukoba sa zakonom.

Otac je kontaktirao telefonskim putem Centar za socijalni rad u Plavu, načelnika Uprave policije i tužiteljku, od kojih je, kako je kazao, samo dobijao povratne informacije da će sve uraditi kako bi se ovaj problem riješio što prije, s tim da se svi pozivaju na želju djeteta od 14 godina koje je kazalo da voli tog muškarca i da želi da živi s njim. On je kazao da kao roditelj želi da podnese prijavu za obljubu njegove maloljetne kćerke, da se ona smjesti na sigurno mjesto, dok se njegova porodica ne organizuje i preuzme brigu o djeci.

Muškarac je u međuvremenu lišen slobode zbog osnovane sumnje da je izvršio više krivičnih djela, među kojima vanbračna zajednica s maloljetnikom, nedozvoljene polne radnje, ugrožavanje sigurnosti...

Inspekcija za prosvjetu je utvrdila da škola nije postupila u skladu sa Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, shodno kojoj je bila u obavezi da podnese prijavu protiv roditelja djeteta, koji svoje obaveze ne ispunjava. Učenica je često odsustvovala iz škole.

Majka je krajem prošle godine kćerku povela sa sobom, a institucija zaštitnika je utvrdila da su nadležni bavili samo događajima u periodu od prijave događaja do odlaska djevojčice u Austriju.

”Škola je morala biti upoznata sa okolnostima u kojima djeca žive, da se umjesto roditelja o njima brinula baba (otac živi u Americi, a majka u Austriji). Neobavještavanjem nadležnog Centra za socijalni rad izostala je adekvatna zaštita maloljetne djece, a organi su morali biti više angažovani na zaštiti, prevenciji, provjeri i pomoći porodici, pogotovo jer se radilo o maloljetnoj djeci koja žive sa babom i kojoj je trebala stručna podrška i pomoć kako bi se na adekvatan način mogla brinuti o djeci”, navodi se u mišljenju Mijušković.

Ona takođe iskazuje zabrinutost da Centar za socijalni rad shodno svom mandatu nije pratio porodičnu situaciju, te nije preduzeo potrebne mjere i radnje u cilju zaštite prava i najboljeg interesa maloljetne djece.

Mijušković je dala više preporuka tamošnjoj policiji i tužilaštvu, ali i školi i Centru za socijalni rad.

Bonus video: