FOTO Okupljanje ljubitelja klasičnih folksvagena u Tivtu: Neprolazni šarm "buba", "bulija"...

Apsolutna zvijezda izložbe bio je fantastično očuvani "transporter T1" iz Srbije, u danas vrlo rijetko sačuvanoj varijanti "putara", odnosno duple putnilke kabine i tovarnog prostora sa ceradom na repu

7555 pregleda 2 komentar(a)
Sa manifestacije, Foto: Siniša Luković
Sa manifestacije, Foto: Siniša Luković

Nakon dvogodišnje prinudne pauze zbog pandemije koronavirusa, ljubitelji starih folksvagen automobila ponovo su se danas okupili u Tivtu na 12. Međunarodnom susretu vlasnika oldtajmer automobila tog čuvenog njemačkog prizvođača.

Organizator ove manifestacije koja je privukla više od 60 automobila sa posadama iz svih zemalja regiona bivše Jugoslavije, ali i iz Njemačke i daleke Poljske, bio je "Volkswagen Classic Club-a Montenegro" iz Tivta.

Zadovoljna lica i osmjesi učenika skupa koji su uživali kako u svojim i automobilima drugih ljudima sa kojima dijele istu strast, svjedočili su i o radosti ponovnog susreta sa prijateljima od kojih su neki po par dana putovali da pređu stotine kilometara do Tivta i sretnu se sa ljubaznim domaćinima koje predvode najpoznatiji tivatski ljubitelji starih folksvagena, bračni par Zlatko i Ljubica Janković.

Brojni posjetioci mogli su uživati u ljepoti klasičnih Folksvagena od kojih najstariji primjerci poput folksvagen transportera T1 nazvanog "Sara" koji dolazi iz Bosne i Hercegovine (BiH), datiraju sa početka šezdesetih godina prošlog vijeka i za sobom imaju skoro šest decenija kontinuiranog "kotrljanja" po evropskim drumovima.

Stare "bube", "bagiji" i "buliji" ponovno su pokazali zašto se smatraju možda i najpopulatrnijim oldtajmerima uopšte jer zbog svoje relativno niske cijene i mehaničke jednostavnosti, omogućavaju vlansicma da automobile maksimalno personalizuju i izraze svoju maštovitost raznim estetskim ili šaljivim detaljima kojima oni ukrašavaju svoje četvorotočkaše.

Uz klasične folksvagene sa legendarnim vazdušno hlađenim bokser-motorima, na skupu je bilo i nešto malo modernijih "uljeza" sa vodeno hlađenim motorima i pogonom na prednje točkove, ali koji takođe već spadaju u klasu oldtajmera: klasični i kabriolet golfovi "jedinice" i poneka ušminkana "dvojka", ali i raritetni "caddy Mk 1" koji je nekada proizvođen isključivo sarajevskom TAS-u za kupce tog modela Folksvagena u cijeloj Evropi.

Apsolutna zvijezda izložbe međutim, bio je fantastično očuvani "transporter T1" iz Srbije, u danas vrlo rijetko sačuvanoj varijanti "putara", odnosno duple putnilke kabine i tovarnog prostora sa ceradom na repu.

Ovaj automobil proizveden početkom šezdesetih godina 20.vijeka i dalje je u 80% orginalnom fabričkom stanju zbog čega je danas i plijenio pažnju poznavalaca i ljubitelja klasičnih Folksvagena u Tivtu.

Bonus video: