Agencija: Ne sjeći platane zbog kružnog toka

Danilovgrad je centar Parka prirode ‘Dolina rijeke Zete’, nalazi se u najtoplijem dijelu države i infrastrukturu je trebalo da prilagodi višedecenijskom drvoredu, a ne obratno, piše u mišljenju Agencije za zaštitu životne sredine na zahtjev Opštine u vezi sa planom izgradnje kružne raskrsnice

7875 pregleda 8 komentar(a)
Agencija: Infrastrukturu treba prilagoditi drvoredu, Foto: Darko Zarubica
Agencija: Infrastrukturu treba prilagoditi drvoredu, Foto: Darko Zarubica

Na lokaciji gdje je Opština Danilovgrad planirala izgradnju kružne raskrsnice, ne postoji nijedna zaštićena biljna vrsta, niti ta lokacija pripada parku prirode “Dolina rijeke Zete”, ali se Opštini preporučuje da nađe bolje rješenje i da zbog izgradnje kružnog toka, ne posiječe višedecenijske platane koji se tu nalaze.

To se, pored ostalog, navodi u mišljenju Agencije za zaštitu životne sredine, koje je danilovgradskoj lokalnoj vlasti upućeno 9. juna.

Sekretarijat za komunalne, stambene poslove i saobraćaj Opštine Danilovgrad uputilo je 3. juna Agenciji zahtjev kojim su tražili mišljenje u vezi sa glavnim projektom “Kružna raskrsnica na ukrštanju ulica Vlajka Đuranovića, Bokeških brigada i Njegoševe ulice”, gdje se nalazi i osam stabala platana.

Iz Opštine su prema zahtjevu čije je djelove objavio portal “Volim Danilovgrad”, tražili mišljenje Agencije u vezi sa uklanjanjem “određenog broja stabala definisanih projektom za izgradnju kružne raskrsnice ispred Doma zdravlja ‘Dimitrije-Dika Marenić’ i Osnovne škole ‘Vuko Jovović’”.

Višedecenijski platani nalaze se u neposrednoj blizini ograde osnovne škole
Višedecenijski platani nalaze se u neposrednoj blizini ograde osnovne školefoto: Darko Zarubica

”S obzirom na to da je urađen i revidovan projekat za izgradnju predmetne kružne raskrsnice, a isti podrazumijeva uklanjanje određenog broja dugogodišnjih stabala, u cilju realizacije ovog projekta potrebno nam je vaše mišljenje za uklanjanje istih. Napominjemo da je projektom predviđena sadnja novih stabala na predmetnoj lokaciji. Kako je u pripremi ugovor za početak radova sa izabranim izvođačem, molimo vas da što hitnije razmotrite ovaj zahtjev”, navode iz Opštine.

U mišljenju Agencije, u koje su “Vijesti” imale uvid, navodi se da je samostalni savjetnik dr Zlatko Bulić obišao navedenu lokaciju, da lokacija pripada katastarskim parcelama 556, 528/2, 538 i 528/1 koje se nalaze u katastarskoj opštini Danilovgrad i da “ne pripada zaštićenom objektu prirode, parku prirode ‘Dolina rijeke Zete’”.

”Na ovoj lokaciji ne nalazi se nijedna biljna vrsta (drveće, žbunje i prizemna flora) koja je zaštićena rješenjem o stavljanju pod zaštitu rijetkih, prorijeđenih, endemičnih i ugroženih biljnih i životinjskih vrsta (Sl. list SRCG br. 36/82). Na predmetnoj lokaciji na kojoj se planira izgradnja kružne raskrsnice nalazi se na uličnom pravougaonom ostvru osam drveća platana, a u neposrednoj blizini na početku ograde Osnovne škole ‘Vuko Joković’, nalazi se nekoliko stabala čempresa, kaline, bagrema i košćele koja su u velikoj mjeri obavijena puzavicom bršljanom. Prisutna je i prizemna flora u ovom periodu godine oko desetak vrsta, ali koja nema nikakvog značaja za zaštitu, jer se ne nalaze te vrste na spisku zaštićenih vrsta flore Crne Gore, kao ni međunarodno značajnih vrsta flore za zaštitu”, piše, pored ostalog, u mišljenju koje potpisuje direktor Agencije Milan Gazdić.

U zaključku se dodaje i da, kako se na lokaciji ne nalaze zaštićene vrste, niti lokacija pripada zaštićenom objektu prirode, “nije u nadležnosti Agencije da izda ili da ne izda dozvolu za sječu”.

”Međutim, napominjemo da je Danilovgrad centar Parka prirode ‘Dolina rijeke Zete’, da se nalazi u najtoplijem dijelu države, te u svjetlu evidentnih i sve izraženijih klimatskih promjena i dobre prakse kad se radi o zaštićenom području kojim Danilovgrad upravlja, smatramo da je planiranu infrastrukturu trebalo prilagoditi višedecenijskom drvoredu, ne obratno. Treba naglasiti i činjenicu da je vazduh najzagađeniji na raskrsnicama i kružnim tokovima, tako da je značaj drvoreda i zelenih površina utoliko veći”, piše u zaključku.

Uz konstataciju da to za Opštini nije pravno obavezujuće, iz Agencije su danilovgradskoj lokalnoj vlasti preporučili “da se iznađe bolje rješenje koje će ispoštovati opstanak platana”.

Projektant planirane kružne raskrsnice je preduzeće “Hidrofokus” d.o.o. iz Podgorice. Kako je ranije objavljeno, procijenjena vrijednost radova je prema glavnom projektu iz 2019. godine iznosila 327.033,42 eura, ali su iz Opštine nedavno portalu “Volim Danilovgrad” kazali da je došlo do promjene i da je zbog krize ukupna cijena radova iz glavnog projekta porasla 30 do 40 odsto.

”Kako je tenderska procedura dva puta bezuspješno sprovedena od početka godine jer nije bilo prijavljenih ponuđača, na zahtjev Opštine je odrađen dodatni proračun od strane projektanta, u kom je konstatovano da je usljed globalne ekonomske krize došlo do rasta cijena građevinskog materijala i da se procjenjuje da je ukupna cijena radova iz glavnog projekta porasla 30 do 40 odsto. Shodno tome, izvršena je izmjena procijenjene vrijednost nabavke u planu javnih nabavki i po treći put objavljen postupak, sa povećanom procijenjenom cijenom od 360.000 eura, uz saglasnost investitora, tj. Uprave javnih radova”.

Bonus video: