Nikšić: Avanturistički park kod šetališta na Trebjesi

Predviđeno je da posebna komisija odluči o početnoj visini zakupnine gotovo deset hiljada metara kvadratnih zemljišta
233 pregleda 2 komentar(a)
Avanturistički park Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Avanturistički park Nikšić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 12.10.2017. 16:20h

Nikšićani bi uskoro trebalo da dobiju avanturistički park u neposrednoj blizini šetališta na Trebjesi, pored već postojećeg igrališta za djecu.

O predlogu odluke da se putem prikupljanja ponuda u zakup da zemljište površine 9.808 metara kvadratnih, raspravljaće Skupština 18. oktobra.

S obzirom da su u parlamentu samo odbornici vladajuće DPS-SD koalicije, treba očekivati da odluka bude usvojena.

Prema nacrtu odluke Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine, zemljište koje pripada drugoj i trećoj zoni zaštite biće dato u zakup na period do pet godina.

Predviđeno je da o početnoj visini zakupnine odluči posebna komisija koju će formirati predsjednik Opštine.

“U cilju valorizacije prostora park šume Trebjesa, a zbog velikog interesovanja građana i korisnika zdravih stilova života, ukazuje se mogućnost da se ovaj prostor upodobi na optimalan način, te da se unaprijedi i očuva rekreativna zona u park šumi Trebjesa“, piše u nacrtu odluke koju je potpisao sekretar Nebojša Adžić.

Zakupcu se, kako stoji u nacrtu, može omogućiti postavljanje privremenih ugostiteljskih i objekata montažnog karaktera za opremu.

“Mogu se formirati sadržaji tipa kafe-restorana, kao i dopuna sadržajnih komponenti u svrhu aktivne i pasivne rekreacije ( mobilijara, sportskih terena i staza), kao i opreme za dječiju igru i urbane opreme“.

U tom dijelu Trebjese prisutan je samo crni bor, dok „nije primijećeno prisustvo endemičnih, rijetkih, dekorativnih i međunarodno značajnih vrsta, te se u ovom dijelu zaštićenog objekta neće ugroziti prirodne vrijednosti park-šume“.

“S obzirom da se nalazi u neposrednoj blizini šetališta, kao i blizini već postojećeg igrališta za djecu, samo će poboljšati postojeći sadržaj i upotpuniti sportsko-rekreativnu funkciju zaštićenog objekta“.

Predviđeno je da Sekretarijat za uređenje prostora i zaštitu životne sredine javnim pozivom oglasi javno nadmetanje za davanje u zakup pomenutog zemljišta nakon usvajanja odluke.

Bonus video: