U bjelopoljskom selu Jabučno sloga gradi most i bez pomoći Opštine

Mještani bjelopoljskog sela Jabučno ponovo zasukali rukave kako bi popravili most koji su sami izgradili...

9487 pregleda 6 komentar(a)
Kad nema betona dobro je i drvo, Foto: Privatna arhiva
Kad nema betona dobro je i drvo, Foto: Privatna arhiva

Mještani bjelopoljskog sela Jabučno bili su prinuđeni da most prema selu, koji su nekada sami pravili, ponovo grade i popravljaju, jer je propao.

Kažu da su isti most ranije sami izgradili, jer za njihove probleme nije bilo razumijevanja nadležnih.

Pored mosta, i put prema selu je u katastrofalnom stanju ali, iako je Opština pomogla u donaciji nasipa, Komunalno preduzeće ne može vozilima da pređe most kako bi popravili i poravnali put.

Zato su se, po ko zna koji put, ovih dana organizovali i uradili patošenje mosta, jer je prethodna podloga dotrajala i nije bila sigurna za prelazak vozila.

Iz Opštine ih u upućuju na Mjesnu zajednicu koja trenutno ne funkcioniše, jer je, kako navode mještani, njen predsjednik odselio za inostranstvo.

Glavni problem, ističu mještani, je taj što im niko nije pomogao na naprave most. Izgradnju mosta, opet od svojih sredstava, pokrenuli su 1986. godine, kada su stigli do izlivanja ploča. Međutim, ponestalo je para za izlivanje ploče, zbog čega su stavili daske preko mosta.

”Sami smo rezali dasku, patosili, stavljali nove pragove jer je sve dotrajalo, a isto smo radili nekoliko puta od kada je napravljen. Još prošle godine smo dobili nasip za put, koji je ostavljen pored puta”, priča jedan od mještana.

Radojica Raonić kaže da su od radnika Komunalnog preduzeća tražili manje kamione, kako bi prešli most i popravili put, ali da su dobili negativan odgovor, jer nije siguran prelazak, zbog čega su bili prinuđeni da ga sami popravljaju.

”Radi se o svega kilometar puta od Slijepač mosta prema Jabučnom, i prosto je nevjerovatno kako službe ne mogu da nam izađu u susret. Svih ovih decenija ništa se nije ulagalo u ovaj kraj, i sve smo morali da radimo od svojih sredstava. Ima dosta staračkih domaćinstava, kao i ljudi koji se bave poljoprivredom. E onda možete da zamislite kako je otići do ljekara, a da ne govorimo do pijace, da se plasiraju proizvodi”, priča Raonić.

Mještani su ogorčeni što u isto vrijeme i put i taj slabi most nesmetano svakodnevno koriste koncesionari i prevoze građu, što kažu da je nevjerovatno.

Za patošenje mosta su tražili pomoć od Opštine, ali nisu dobili ni kubik daske, ni cent, dok se, kako tvrde, u druga sela ulaže.

U Jabučnom, pričaju mještani, živi oko 40 domaćinstava.

Mještani traže od Opštine da im pomogne u izlivanju ploče za most, kako bi trajno riješili problem. Međutim, kako tvrde, iz Opštine su im nudili pomoć, ali samo za cement, ne i za armaturu i ostali materijal, za šta oni više nemaju sredstava.

Ističu da su se zbog problema više puta obraćali Opštini i da je nevjerovatno da sva druga mjesta mogu da dobijaju besplatne mostove, jedino oni moraju sve da plaćaju iz svog džepa.

Opština: Da bi pomogli neophodan je zahtjev

U odgovoru dostavljenom “Vijestima” iz Sekretarijata za investicije Opštine Bijelo Polje navode da nisu dobili zvaničan dopis u vezi sa problemom mještana i opet ih upućuju na Mjesnu zajednicu.

”Da bi mogli da odgovorimo u vezi pomoći za rješavanje ovog problema potrebno je da predsjednik MZ Ravna Rijeka uputi zahtjev Sekretarijatu za investicije, nakon čega će stručna komisija dati mišljenje. Kada je u pitanju sanacija puta, nadležnost je Sekretarijata za stambemo komunalne poslove i saobraćaj, kojem je takođe za vođenje Upravnog postupka za odobrenje pomoći neophodan zahtjev Mjesne zajednice o prioritetnim putnim pravcima”.

Bonus video: