Nova privremena lokacija: Tivatski vatrogasci u bivšem vojnom objektu "Opatovo"

Jedini postojeći stalni objekat na Opatovu koji je u pristojnom stanju je nadstrešnica za vozila, pa će tako ovdje specijalni protivpožani kamioni i druga skupa oprema SZS Tivat prvi put u svojoj istoriji, biti garažirani jer su do sada uvijek stajali (i propadali) na otvorenom prostoru

8515 pregleda 5 komentar(a)
Vatrogasni kamioni na novoj lokaciji na Opatovu, Foto: Siniša Luković
Vatrogasni kamioni na novoj lokaciji na Opatovu, Foto: Siniša Luković

Služba zaštite Opštine Tivat od subote se nalazi na novoj privremenoj lokaciji – bivšem vojnom objektu "Opatovo" u istoimenom tivatskom naselju na Jadranskoj magistrali između Tivta i Lepetana.

Tivatski vatrogasci tu su se preselili sa dosadašnjeg privremenog punkta – u hotelu "Tivat" na Seljanovu gdje su takođe u improvizovanim uslovima, bili smješteni posljedje skoro četiri godine.

Opština Tivat bila je primorana da odavde iseli Službu zaštite na Opatovo jer novi vlasnici starog hotela "Tivat" i okolnog zemljišta, firma "ALK Montenegro" uskoro kreću u rušenje tog objekta i izgradnju luksuznog novog stambeno-poslovnog konmpleksa na toj lokaciji.

Budući da je većina objekata u nekadašnjem vojnom pogonu "Opatovo" devastirana i da su potrebna ogromna ulaganja kako bi se oni se doveli u stanje da se u njema mogu smjestiti ljudstvo i oprema SZS, u lokalnoj upravi Tivta odlučlili su se da umjesto toga, nabave i u kompleksu nekadašnjeg vojnog objekta postave četiri smještajna kontejnera u kojima će ubuduće boraviti dežurna smjena tivatskih profesionalnih vatrogasaca.

Uz to, uređen je i mokri čvor, kao i postavljena neophodna nova vodovodna, kanalizaciona, elektro i telekomunicaiona infrastruktura.

Jedini postojeći stalni objekat na Opatovu koji je u pristojnom stanju je nadstrešnica za vozila, pa će tako ovdje specijalni protivpožani kamioni i druga skupa oprema SZS Tivat prvi put u svojoj istoriji, biti garažirani jer su do sada uvijek stajali (i propadali) na otvorenom prostoru.

Vlada Crne Gore u decembru prošle godine je donijela odluku da država lokalnoj upravi Tivta privremeno ustupi na korišćenje nekadašnji vojni objekat "Opatovo" u istoimenom naselju na obali Tivatskog zaliva.

Opština Tivat naime, lani se obratila Ministarstvu odbrane molbom za privremeno ustupanje Opatova koje je nekada bilo izdvojeni pogon bivšeg tivatskog vojnog brodogradilišta "Arsenal" u kojem se remontovalo artiljerijsko naoružanje i proizvodila razna sredstva ratne tehnike.

Nakon zatvaranja "Arsenala" 2007. godine, Opatovo je korišteno kao jedno od vojnih skladišta Vojske Crne Gore (VCG), ali se već nekoliko godina ne koristi ni u toj namjeni.

Opština je zato od Ministarstva odbrane zatražila da joj privremeno ustupi vojni objekat "Opatovo" koji je i zvanično proglašen neperspektivnim za VCG, za što je zeleno svjetlo dala i Vlada, prihvativši da se gradu Tivtu da na korišćenje ovaj prostor koji čine tri katastarske parcele ukupne površne 93.130 kvadrata, a na kojima postoji više objekata i podzemnih tunela u kojima je nekada čuvana municija i druga sredstva ratne tehnike.

U odluci Vlade, piše da se kompleks "Opatovo" ustupa lokalnoj upravi "na privremeno korišćenje za potrebe smještaja Službe zaštite Opštine Tivat, do izgradnje nove Vatrogasne stanice, a najduže do privođenja namjeni lokacije "Opatovo" u Tivtu u skladu sa važećim planskim dokumentom".

Budući da je "Opatovo" udalljeno od centra i južnog dijela Tivta, Služba zaštite će radi bržih i efikasnijih intervencija, uskoro na području između Župe i aerodroma Tivat otvoriti jedan manji svoj privremeni istureni punkt, pored slilčnog takvog punkta koji već godinama funkcioniše u kompleksu Porto Montenegro.

Opština je obezbijedila i finasiranje troškova za uvođenje stalnog, 24-časovnog drežurstva i u sjedištu Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Krtoli" u Radovićima koje će urgentno pokrivati taj dio opštine do dolaska na intervenciju glavnih vatrogasnih snaga SZS sa Opatova.

Kada je požarna sezona u pitanju, računa se i na ljudstvo i efektive još dva dobrovoljna vatrogasna druptva – DVD "Tivat" koje je smješteno u centru grada na Pakovu, odnosno DVD "Boka" koje ima sjedište u Gradiošnici.

Inače, Opština Tivat je za vrijeme bivše DPS-SDP-HGI lokalne uprave i gradonačelnika Dragana Knakaraša (DPS) donijela odluku da novi Vatrogasni dom za potrebe SZS gradi u naselju Gradiošnica što je struka žestoko kritikovala smatrajući tu lokaciju koja je udaljena od centra grada, te Seljanova, Donje Lastve i Lepetana, krajnje neodgovarajućom za brze i efikasne intervencije u slučaju požara i drugih akcidenata.

Stručnjaci za zaštitu i spašavanje su kao najpovoljniju lokaciju za izgradnju Vatrogasvom doma predlagali opštinski plac preko put školskog centra, a na kojem se sada nalazi dotrajala baraka Odjeljenja bezbjednosti Tivat, ali Kankaraš to nije želio da prihvati.

Stoga je bivša gradska uprava krajem 2014. za graditelja Vatrogasnog doma u Gradiošnici izabrala konzorcijum predvođen firmom "MNG Invest" iz Podgorice, ali nikad tog izvođača nije uspjela uvesti u posao, jer se ispostavilo da prije toga treba izmjestiti tri stuba dalekovoda koji se od trafostanice "Gradiošnica" pruža sjeverno, prema gradu.

Izmještanje tri stuba dalekovoda zbog raznih administrativnih peripetija ni do danas nije završeno, pa ni izgradnja Vatrogasnog doma u Gradiošnici nikada nije započeta.

Prema projektu, ta polumontažna zgrada vrijedna preko 400 hiljada eura, trebala je da ima nešto preko 1.000 kvadratnih metara korisne površine.

Pored osam garaža za vatrogasna vozila od kojih će četiri biti potpuno zatvorene sa istalacijama za napajanje vozila električnom energijom i komprimovanim vazduhom, novi Vatrogasni dom trebao je da ima i smještajne prostorije za boravak vatrogasaca, skladište, radionice i druge neophodne sadržaje.

Aktuelna gradska uprava Tivta koju vodi koalicija građanskih listi NP-BF-GB, međutim, definitivno je odustala od takve solucije i namjerava da novi, stalni Vatrogasni dom gradi na mjestu koje su predložili stručnjaci – lokaciji aktuelne barake OB Tivat.

Gradski čelnici Tivta su s tim u vezi već kod akltuelnog ministra unutrašnjih posova Filipa Adžića pokrenuli inicijativu da se u partnerstvu MUP-a i lokalne uprave, na tom mjestu konačnom, uz novi Vatrogasi dom, sagradi i za Tivat primjereni objekat nove Policijske stanice.

Bonus video: