Kolašin se gradi bez kanalizacije

Opština odložila projekat izgradnje komunalne infrastrukture, jer opredijeljenih gotovo 400.000 eura nije dovoljno za završetak posla nakon poskupljenja građevinskog materijala. Cijena naknade za komunalno opremanje zemljišta iznosi 30 eura po metru kvadratnom, a investitori kažu da Opština s tim novcem ne može valjano da obezbijedi vodu, struju i kanalizaciju

11959 pregleda 12 komentar(a)
Zgrada sa više od 70 stanova biće priključena na septičku jamu, Foto: Dragana Šćepanović
Zgrada sa više od 70 stanova biće priključena na septičku jamu, Foto: Dragana Šćepanović

Zgrada sa više od 70 stanova namijenjenih tržištu, u Ulici Boška Rašovića, biće završena do sredine ljeta, ali neće biti priključena na kanalizacionu mrežu jer je Opština Kolašin odložila projekat izgradnje komunalne infrastrukture u tom dijelu grada zbog poskupljenja građevinskog materijala.

U istoj ulici privode se kraju radovi na još jednoj zgradi sa stanovima, odnosno apartmanima, a nedavno su iskopani i temelji za drugu. U Ulici Boška Rašovića, jednoj od najprometnijih, prošle godine počeo je da radi i manji hotel.

Prema nezvaničnim informacijama, ukupno sedam investitora započelo je procedure za gradnju stambenih ili turističkih objekata u tom dijelu grada, a svi završeni biće priključeni na septičke jame, dok se ne izgradi nedostajuća komunalna infrastruktura.

Nije za utjehu ni to što je, kako u Opštini nezvanično kažu, riječ o biorazgradivim septičkim jamama.

Projekat izgradnje komunalne infrastrukture trebalo je da obezbijedi kvalitetno vodosnabdijevanje, ali i uređenu atmosfersku kanalizaciju.

Razlog odlaganja je, kako kažu u Sekretarijatu za planiranje prostora, komunalne poslove i saobraćaj, poskupljenje građevinskog materijala na tržištu, pa blizu 400.000 eura opredijeljenih za taj projekat - sada nije dovoljno.

Zgrada sa apartmanima za tržište
Zgrada sa apartmanima za tržištefoto: Dragana Šćepanović

Zbog toga je i sporazumno raskinut ugovor sa preduzećem “Indel inženjering”, koje je trebalo da bude izvođač radova.

”Opština Kolašin i privredno društvo ‘Indel inženjering’ sporazumno su raskinuli ugovor o saradnji na izgradnji komunalne infrastrukture duž Ulice Boška Rašovića, potpisan početkom septembra 2021. godine. To je učinjeno jer su cijene građevinskog materijala višestruko porasle u odnosu na period kad je ugovor potpisan. Trenutno se sprovode aktivnosti na inoviranju tehničke dokumentacije i usklađivanju cijena sa tržišnim. Takođe, trudimo se da iznađemo rješenja u pogledu obezbjeđenja finansijskih sredstava, kako bi ovaj, za grad veoma značajan projekat, bio realizovan”, kazala je “Vijestima” sekretarka Ljiljana Rakočević.

Izgradnjom hidrotehničke infrastrukture duž ulica Boška Rašovića i Milivoja Bulatovića trebalo je da budu riješene neke od teškoća koje u Kolašinu postoje zbog nezadovoljavajućeg stanja vodovodne i kanalizacione mreže. Za taj dio grada, kako su ranije saopštili iz Opštine, postoji veliko interesovanje investitora i planirana je intenzivnija gradnja.

”Postojeće stanje hidrotehničke infrastrukture u Kolašinu je nezadovoljavajuće. Samo mali dio objekata u opštini je priključen na fekalnu kanalizaciju, djelovi trase gradskog vodovoda su na privatnom zemljištu, odvođenje atmosferskih voda u pojedinim djelovima grada nije u potpunosti regulisano... U tom dijelu grada očekuje se izgradnja novih objekata, a u tom bloku nema fekalne kanlizacije i djelimično je izgrađena atmosferska kanalizacija. Zbog toga se ukazala potreba za izgradnju kompletne hidrotehničke infrastrukture”, saopštili su iz Opštine kada su najavljivali projekat. Prema programskom zadatku, u dvjema ulicama planirana je izgradnja po 250 metara distributivnog i priključnih vodovodnih cjevovoda. Iste dužine trebalo je da bude i fekalna kanalizacija, a dužina atmosferskog kolektora oko 120 metara.

Amandmanima na predlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu za ovu godinu, poslanik Demokrata Vladimir Martinović bezuspješno je nedavno pokušao da pribavi nedostajući novac za izgradnju nedostajuće infrastruktura. Amandmanom koji nije dobio potrebnu podršku, Martinović je tražio 350.000 eura...

Kako je “Vijestima” nezvanično ispričao jedan od investitora, na sastanku sa predstavnicima Opštine nuđeno je da oni koji grade velike objekte u Ulici Boška Rašovića doplate izvođaču radova nedostajući novac za komunalnu infrastrukturu. No, lokalna uprava navodno nije pozitivno odgovorila na taj predlog.

”Veliki problem je i što je cijena naknade za komunalno opremanje zemljišta u Kolašinu vrlo niska, 30 eura po metru kvadratnom. Evidentno je da tim novcem Opština ne može ništa uraditi, niti valjano opremiti zemljište. Čak su i investitori više puta predlagali da se cijene povećaju, pa neka budu i 130 eura po kvadratu. Onda bismo od toga valjda dobili vodu, struju, kanalizaciju… Mislim da predstavnici lokalne vlasti to izbjegavaju, strahujući od reakcije građana”, kaže jedan od onih koji bi da grade u Kolašinu.

Povećanje naknade za komunalno opremanje zemljišta više puta je na sjednicama lokalnog parlamenta predlagao i odbornik Socijaldemokratske partije Bojan Zeković. On, takođe, navodi da sa postojećim cijenama Opština ne može investitorima da obezbijedi ono što je prema zakonu dužna.

Samo mali dio Kolašina je priključen na kanalizaciju. Ruralni dio i tri četvrtine grada i dalje koriste septičke jame sa propusnim dnom ili zidovima.

Kanalizacioni sistem je izgrađen, uglavnom, u okolini centralnog gradskog trga.

Procijenjeni broj stanovnika sa priključcima za kanalizacionu mrežu je 850, što je oko 8,5 odsto. To je svega 275 kanalizacionih priključaka.

Na području kolašinske opštine je oko 1.300 septičkih jama, od kojih je čak 95 odsto vodopropusno.

Bonus video: