Baja sa isukanom sabljom žele u Rudinicama

Lokacija spomen-kompleksa nalazi se na svega 70 metara od postojećeg spomenika koji je napravljen osamdesetih godina prošlog vijeka i koji Pivljanima nikada nije bio po volji...

14446 pregleda 11 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Bajo Pivljanin (Dragojlo Nikolić) je sve - harambaša i junak, mit i legenda, istorijska ličnost i narodno predanje, snaga i ponos plemena, epska uzdanica borbenih deseteraca.

Posljednih godina, ni kriv ni dužan, podijelio je svoje Pivljane. Dok su lokalna uprava, Udruženje Pivljana iz Podgorice, koje je pokrenulo inicijativu o gradnji spomenika koji bi finansirao nekadašnji predsjednik Opštine Velimir Jovović, tražili da se spomen-obilježje najznačajnijem pivskom junaku podigne u Plužinama, NVO “Bajovo ognjište” i više od hiljadu Pivljana koji su potpisali peticiju, smatrali su da Baju spomenik treba podići u rodnim Rudinicama.

I jedni i drugi su ostali pri svom stavu. I dok prvi (lokalna uprava) raspisuju i poništavaju konkurse za idejno rješenje spomen-obilježja, drugi su već uradili idejno rješenja skulpture i idejno urbanističko-arhitektonsko rješenje spomen-kompleksa.

Naredne sedmice održaće Skupštinu, a onda će lokalnoj upravi predati zahtjev za podizanje spomen-kompleksa. Kažu da će potom sačekati mišljenje nadležnog ministarstva, kao i odobrenje Skupštine opštine, i nakon dobijanja potrebnih dozvola obećavaju da će na lokaciji sa koje će za godinu izgraditi spomen-kompleks koji će biti “vidljiv kao na dlanu”.

Blažo Blagojević i Milojko Beća Nikolić dali su saglasnost da se na njihovim parcelama u Rudinicama gradi spomen-kompleks, Radenko Deno Damjanović finansirao je izradu idejnog rješenja skulpture i urbanističko-arhitektonskog rješenja spomen-kompleksa, i priča oko gradnje spomenika, makar kada je pomenuta NVO u pitanju, počinje da se “zahuktava”.

Lokacija spomen-kompleksa nalazi se na svega 70 metara od postojećeg spomenika koji je napravljen osamdesetih godina prošlog vijeka i koji Pivljanima nikada nije bio po volji - smatrali su da podignute ruke simbolizuju predaju, a Bajo nikada nije “kapitulirao, osim nakon smrti, kada mu je spomenik podignut”.

Radenko Damjanović
Radenko Damjanovićfoto: Privatna arhiva

”U fazi podnošenja inicijative bili smo nezadovoljni izborom lokacije, podrazumijevajući da će spomenik Baju Pivljaninu u svakom slučaju biti reprezentativan. Međutim, prateći konkurse i način njihovog sprovođenja, pitanje lokacije palo je u drugi plan. Postalo je očigledno da se ne traži najbolje rješenje, nego nameće ‘svoje’. Konačni izbor idejnog rješenja, koje je izazvalo opšte razočarenje javnosti, a koje, kako će se kasnije ispostaviti i nije konačno jer je nedavno raspisan četvrti konkurs za dodjelu prve nagrade, bio je prelomni trenutak za donošenje odluke našeg Upravnog odbora o podizanju dostojnog spomenika Baju Pivljaninu u rodnom selu Rudinicama”, kaže za “Vijesti” Radenko Damjanović, predsjednik Upravnog odbora NVO “Bajovo ognjište”.

Iako mu to nije bila zakonska obaveza, Upravni odbor je imenovao Umjetnički savjet kako bi se došlo do najboljeg rješenja spomen-obilježja, koje će biti “primjereno liku i djelu najpoznatijeg i najopjevanijeg epskog junaka i slobodara”.

”Izabrali smo jednog od najboljih, ako ne i najboljeg regionalnog vajara, Zorana Ivanovića, koji je izradu makete skulpture u gipsu, visine oko metar, i portreta u prirodnoj veličini, uradio u prvoj polovini 2020. Angažovali smo ovlašćenu geodetsku agenciju za snimanje terena i renomiranog arhitetku Dejana Palibrka za izradu idejnog rješenja spomen-kompleksa. Imenovali smo reprezentativan Umjetnički savjet iz reda najuglednijih stručnjaka iz oblasti istorije umjetnosti, vajarstva i arhitekture, koji je znalački pratio i koordinirao aktivnosti. Kao rezultat jednog ozbiljnog, timskog i posvećenog pristupa dobili smo rješenje na koje s pravom možemo biti ponosni i koje će, vjerujemo, zadovoljiti i objediniti sve istinske poklonike lika i djela Baja Pivljanina”, istakao je Damjanović.

Pandemija je usporila izradu idejnog arhitetkonsko-urbanističkog rješenja spomen-kompleksa koja je završena u drugoj polovini prošle godine.

Planirani izgled spomen-kompleksa
Planirani izgled spomen-kompleksafoto: Privatna arhiva

”Uz Pivski manastir, memorijalni kompleks Dola i kulu Lazara Sočice, spomen-kompleks Bajo Pivljanin će upotpuniti lanac najvećih istorijskih znamenitosti Pive, međusobno udaljenih svega nekoliko kilometara na prostoru od Rudinica do Goranska”, ističe Damjanović.

”Ljudi njegova kova ne žive dugo. Bajo je živio plaho. Sa punim damarom bića. Uvijek sa osjećanjem bliske smrti o vratu. U narodu bi se reklo da mu je takav usud. Uostalom, svijet se i zove svijetom što ga čine različite okolnosti. Neke sa povoljnim vjetrom, a neke sa olujnim udarima. One u kojima se našao Bajo, prigrlila je istorija. S razlogom. Njegov životopis ima odsjaj mita, dakle trajanja. O njemu je najviše rekao narodni kazivač. A njemu treba vjerovati”, zapisao je Žarko Đurović.

Baju Pivljaninu, onom iz istorije, koji je poginuo na Vrtijeljci, prije 40-ak godina u Rudinicama podigoše spomenik. Baju Pivljaninu, onom koga je Njegoš ovjekovječio u “Gorskom vijencu”, Đura Jakšić mu posvetio dramski spjev “Nevjesta Baje Pivljanina”, onom koga su opjevali i kralj Nikola Petrović i Jovan Sundečić, narod je podigao spomenik pjesmom, predanjem i legendom.

Iz NVO “Bajovo ognjište” kažu da se nadaju da će spomen-kompleks koji planiraju da izgrade sjediniti istorijskog i epskog Baja Pivljanina, ali i ujediniti Pivljane.

Epski izraz skulpture u saglasju sa Njegoševim stihovima

Umjetnički savjet u sastavu: Ljiljana Zeković (predsjednica), dr Sanja Radović Jelovac, dr Žarko Leković, mr Predrag Mitrović i Miloš Marjanović, u mišljenju o idejnom rješenju spomen-obilježja istakli su da “ovjekovječeni Njegoševi stihovi” - “...soko Bajo su trides’ zmajevah, mrijet neće dok svijeta traje”, “u potpunosti odgovaraju epskom izrazu datom u skulptorskoj formi, djelu vajara mr Zorana Ivanovića”.

Bajo Pivljanin
Bajo Pivljaninfoto: Privatna arhiva

”Djelo predstavlja čistu, svečanu i nametljivu - što je u ovom slučaju pozitivna atribucija, figuru koja je inspirisana legendama/usmenim predanjima, epskom poezijom, istorijskim faktima i dokumentima koja se odnose na lik i djelo harambaše Baja. Predstava crnogorsko-hercegovačkog hajduka koju donosi umjetnik, odgovara stihovima najvećeg crnogorskog pjesnika, filozofa, vladike Petra II Petrovića Njegoša. Riječ je o realističkoj, monumentalnoj skulpturi. Pored dimenzija, dosljedno je sproveden vajarski postupak kojim se potencira snažna individualnost koja odgovara tipološkim karakteristikama čovjeka sa ovih prostora, data u akcionom pokretu”, stoji, između ostalog, u mišljenju Umjetničkog savjeta.

Planiraju obnovu rodne kuće, istorijske časove, viteške igre...

Neće spomen-kompleks biti jedino što će uraditi nevladina organizacija koja ima za cilj zaštitu i afirmaciju lika i djela Baja Pivljanina. Pored spomenika, imaju u planu da obnove Bajovu rodnu kuću u Rudinicama i da, u njegovu slavu, ljeti organizuju kulturne i sportske događaje - istorijske časove, pjesničke i guslarske večeri, viteške igre...

Na Skupštini, koja je zakazana za 18. jun, biće izabrani novi, prošireni sastavi Skupštine i Upravnog odbora, u koje će ući “svi Pivljani, poštovaoci Bajovog lika i djela, koji budu spremni da preuzmu određene finansijske i organizacione obaveze oko podizanja spomen-kompleksa”.

Bonus video: