Formiran nacrt kolektivnog ugovora za zaposlene u MUP-u

"Naime, Kolektivni ugovor za zaposlene u Ministarstvu unutrašnjih poslova predstavlja iskorak u zaštiti prava zaposlenih, tj. po prvi put će se na ovaj način urediti prava zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova", saopšteno je iz MUP-a

2654 pregleda 6 komentar(a)
Foto: MUP
Foto: MUP

Zaposleni u Ministarstvu unutrašnjih poslova – Upravi policije primili su aprilsku platu umanjenu za iznos i do 100 eura, u zavisnosti od koeficijenta i složenosti poslova radnog mjesta, iz razloga što u obračun zarade kao minuli staž nije uključen beneficirani radni staž, već je isključivo obračun vršen za efektivni radni staž, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

Kako objašnjava, ovakav vid obračuna je proistekao iz mišljenja Odbora za praćenje i primjenju Opšteg kolektivnog ugovora koji je na navedeno ukazao 4. maja 2022. godine.

"Svjesni značaja i težine policijskog posla, kao i činjenice da je do umanjenje zarada došlo u momentu kada su uvećani troškovi života u Crnoj Gori, Vlada Crne Gore je na sjednici od 29. aprila 2022, godine zadužila Ministarstvo finansija da u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova sagleda važeće zakonske propise u cilju rješavanja problema nastalog prilikom obračuna zarada za zaposlene u Ministarstvu unutrašnjih poslova", navodi se u saopštenju MUP-a.

Adžić je, kako je saopšteno, u cilju rješavanja novonastale situacije, obrazovao radnu grupu koja je sačinila Nacrt kolektivnog ugovora, gdje su pored predstavnika Ministarstva, kao poslodavca, učestvovali Sindikat Ministarstva unutrašnjih poslova i Sindikat Uprave policije, kao i predstavnici Ministarstva finansija.

"Naime, Kolektivni ugovor za zaposlene u Ministarstvu unutrašnjih poslova predstavlja iskorak u zaštiti prava zaposlenih, tj. po prvi put će se na ovaj način urediti prava zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova", saopšteno je iz MUP-a.

Kako se dodaje, jedan od ciljeva je uvećanje zarada policajcima.

"Napominjemo da policijskim službenicima nisu povećavane zarade u proteklih desetak godina, kao i da je u prethodnom periodu postepeno vršeno umanjenje zarada policijskih službenika, a da su kroz kolektivne ugovore i podzakonske akte uvećane zarade zaposlenih u zdravstvu, prosvjeti i Vojsci. S tim u vezi, nastojaćemo da u periodu pred nama omogućimo uvećanje zarada policijskim službenicima. Ovo najprije kroz izmjenu Uredbe o grupama poslova i koeficijenmtima za zarade policijskih službenika, kako bi se izjednačio obračun zarada policijskih službenika, posebno imajući u vidu posebne uslova rada, težinu i prirodu posla, te značaj poslova i odgovornost policijskih službenika", kaže se u saopštenju.

Iz MUP-a poručuju da ostaju otvoreni za saradnju sa Sindikatom i zaposlenima u MUP- Upravi policije u namjeri da se poboljšaju uslovi rada službenika, ne samo kroz unapređenje materijalno-tehničkih uslova, već i kroz bolju i kvalitetniju obučenost i veće zarade.

Bonus video: