Protest penzionera u Bijelom Polju: Odbranićemo naše dostojanstvo

"Penzioneri traže povećanje penzija 60 odsto od najniže cijene rada, da se sve penzije ispod 450 eura uvećaju srazmjerno, kao i da se ponište sva rješenja penzionerima i izvrši revizija istih, koji su stekli pravo na penzije nakon stecaja", kazao je Sadik Klimenta iz Rožaja

5320 pregleda 17 komentar(a)
Foto: J.Ć.
Foto: J.Ć.
Ažurirano: 13.06.2022. 17:43h

Odbranićemo naše dostojanstvo za goli život i zato tražimo poboljšanje položaja, poručili su nezadovoljni penzioneri danas u Bijelom Polju, na protestu koji je ispred zgrade Opštine počeo u 12 časova.

Nakon toga su blokirali raskrsnicu magistralnih puteva prema Podgorici i Prijepolju na pola sata. Oni su najavili da će, ukoliko se ne udovolji njihovim zahtjevima, blokirati cijelu Crnu Goru.

Pored Bijelog Polja protestu su prisustvovali penzineri iz Mojkovca, Rožaja, Plava, Gusinja, Pljevalja, Nišića i Podgorice.

"Penzioneri traže povećanje penzija 60 odsto od najniže cijene rada, da se sve penzije ispod 450 eura uvećaju srazmjerno, kao i da se ponište sva rješenja penzionerima i izvrši revizija istih, koji su stekli pravo na penzije nakon stecaja", kazao je Sadik Klimenta iz Rožaja.

Predstavnik Odbora penzionera sjevera Crne Gore Svetozar Čabarkapa je kazao da se samo udruženi penzioneri mogu izboriti protiv ugnjetavanja, potcjenjivanja i gledanja na njih kao na građane drugog reda.

"Ovo je naša država koju smo mi izgradili, a vlastodršci su je privatizovali i nas doveli na ove grane ili ostavili bez penzija. Kažem bez penzija jer 150 eura nije penzija. To na ovoj inflaciji ne može biti ni socijala jer je i ona veća od penzija. U Crnoj Gori je 63 hiljade penzionera čija su primanja manja od 300 eura, što nije dovoljno ni za lijekove“, kazao je Čabarkapa, dodajući da nigdje raspon minimalne i najveće penzije nije jedan prema 15.

On je podsjetio da je prema popisu Opština Bijelo Polje 1981. godine imala 55.063 stanovnika, a da se taj broj 2011. Smanjio za 19 odsto, a da Bijelo Polje trenutno broji ispod 40 hiljada stanovnika.

“Kao rezlultat pogubne privredne politike, danas imamo na jednoj strani iznemogle i gladne penzionere, koji jedva sastavljaju kraj sa krajem, gdje neki od njih preturaju po kontejnerima, a na drugoj strani imamo tajkune koji su uz mizernu naknadu preuzeli radničku imovinu i bez rada i znanja došli do ogromnog bogastva”, kazao je Čabarkapa.

On je prozvao čelnike republičkog i opštinskog udruženja penzionera, “zbog toga što nisu sa onima koje bi trebalo da predstavljaju”.

Milo Đurović iz Podgorice je kazao da penzioneri neće dozvoliti dalje ponižavanje.

“Tražimo da kao društvo socijalne pravde, što je zapisano u Ustavu Crne Gore, u ovom teškom vremenu približno snosimo posljedice velike krize, a ne jednima da se da a drugima ništa”, kazao je Đurović.

Bonus video: