Organizovali akciju čišćenja u selu Lukovo: Od zapuštenog majdana do zelene oaze

Tokom akcije zasađeno je 150 sadnica autohtonog bilja, uklonjeno je 40 kubika smeća i šuta i postavljene su dvije info table sa porukama o zaštiti prirode.

1190 pregleda 1 komentar(a)
Foto: NVO Media tim
Foto: NVO Media tim

Može li odavno napušteni i zapušteni majdan, koji se nalazi na dvanaestom kilometru od Nikšića, u selu Lukovo, postati zelena oaza? Iz NVO “Media tim” iz Nikšića se nadaju da može.

Za vikend su, u partnerstvu sa NVO „Agro eko Lukovo“, organizovali akciju čišćenja i pošumljavanja majdana pod nazivom „Neka bude čisto“. Majdan je pretvoren u deponiju, a dio puta koji je uz njega počeo je da se urušava i predstavlja opasnost za saobraćaj.

“Cilj nam je da majdan bude zelena oaza, a ne deponija. Ova akcija je primjer dobre prakse, jer su u zajedničkoj borbi očuvanja životne sredine i biodiverziteta na Lukovu, tačnije majdanu, djelovale institucije sistema, nevladine organizacije, građani“, kazao je Duško Marković iz „Media tima“.

Snežana Danilović, koordinatorka projekta, kazala je da majdan nije samo ekološki problem Lukova i Nikšića, već i velika prijetnja za bezbjednost svih učesnika u saobraćaju i da se nada da će akcijom „Neka bude ćisto“ skrenuti pažnju donosiocima odluka da je pomenuti problem potrebno što hitnije riješiti.

foto: NVO Media tim

A rješenje se nadzire, kazao je Đorđije Manojlović, sekretar Sekretarijat za uređenje prostora i zaštitu životne sredine, koji je učestvovao u akciji.

„Što se tiče majdana imamo sva problema– put je devastiran i rušen i Opština je u fazi izrade projekta, kao i divlja deponija koja će isto biti riješena, a ova akcija je početak kultivisanja majdana“, kazao je Manojlović.

Tokom akcije zasađeno je 150 sadnica autohtonog bilja, uklonjeno je 40 kubika smeća i šuta i postavljene su dvije info table sa porukama o zaštiti prirode.

foto: NVO Media tim

U akciji su učestvovali predstavnici Sekretarijata za uređenje prostora i zaštitu životne sredine, lokalne Turističke organizacije, brojne NVO, kao i mještani.

Akcija je realizovana u sklopu projekta ”Jačanje svijesti građana Nikšića o pitanjima saobraćaja, zaštite životne sredine i podizanje nivoa ekološke svijesti u očuvanju i unaprijeđenja biodiverziteta” kojeg sprovodi „Media tim” u partnerstvu sa NVO “Agro eko Lukovo” i podršku Ministarstva za kapitalne investicije.

Bonus video: