Tokom 2021. obezbijeđen rekordan, ali i dalje nedovoljan broj jedinica krvi

Ovogodišnji Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi se obilježava pod sloganom "Doniranje krvi je čin solidarnosti. Pridruži se i spasi živote"

1408 pregleda 0 komentar(a)
Foto: CKCG
Foto: CKCG

U Crnoj Gori je prošle godine prikupljeno 20.265 jedinica krvi, najviše do sada u toku jedne kalendarske godine, ali to i dalje nije dovoljno, saopštili su iz Crvenog krsta Crne Gore, u susret 14. junu - Svjetskom danu dobrovoljnih davalaca krvi.

Podsjećaju da su preporuke Svjetske zdravstvene organizacije da u našoj zemlji bude bar četiri odsto davalaca, kako bi bile obezbiljeđene sigurne količine krvi.

Iz Crvenog krsta su najavili da će, tradicionalno, Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi obilježiti brojnim promotivnim aktivnostima i akcijama dobrovoljnog davanja krvi.

"Osnovni cilj je da se na globalnom nivou skrene pažnja na neophodnost prikupljanja većeg broja jedinica dobrovoljno donirane krvi, kao i na podršku nacionalnim servisima za tranfuziju krvi i organizacijama koje se bave dobrovoljnim davalaštvom krvi kroz jačanje nacionalnih i lokalnih kampanja", saopštili su iz CKCG.

Ovogodišnji Svjetski dan dobrovoljnih davalaca krvi se obilježava pod sloganom "Doniranje krvi je čin solidarnosti. Pridruži se i spasi živote."

"U godinama pandemije COVID-19 dobrovoljni davaoci krvi, klubovi davalaca krvi, motivatori, transfuziolozi i transfuzeri su pred sobom imali veliki izazov da obezbijede potrebne količine krvi za sve kojima je to potrebno. Zbog toga je kampanja ove godine usmjerena na promociju dobrovoljnog davalaštva krvi i njegovu ulogu pri spasavanju života i jačanju solidarnosti", navodi se u saopštenju.

Bonus video: